Startsida / Inlägg

Italienska Ortigia ger mersmak

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Ortiga betyder nässla på latin. Ortigia betyder välluktande italiensk parfym. Ortigias dofter luktar varm sand, mumma, terrakotta och förälskelse. Den är lätt att falla för.

Ortigia parfymserie från Sicilien luktar gott och varar länge
Ortigia parfymserie från Sicilien luktar gott och varar länge. Snygg är den också!     Foto: Agneta Elmegård

Parfymhuset Ortigia har sin bas i Florens men tillverkar på Sicilien, där brittiskan Sue Townsend, (som startade Crabtree & Evelyn på 70-talet) grundade märket 2006. Hon använder företrädesvis  Sicilianska växter och örter i sina parfymer, som; italienska apelsiner och citroner, lavendel, mandel och granatäpple. Parfymen tappas och produceras av lokala parfymörer på Sicilien.

Namnet Ortigia kommer från den lilla ö som ligger i utkanten av den urgamla staden Siracusa, på Siciliens sydöstkust. Ön kallas ”La Sicilia Orientale” på grund av närheten till Afrika och har nästan ett tropiskt klimat. Filmen ”Cinema Paradiso” spelades in här. I den bördiga vulkaniska jorden nära Etna växer hundratals apelsin- och citronlundar (den enda plats i Europa där blodapelsiner växer) men även mandel, pistagenötter, saffran, vin, oliver och kaktus odlas här.

På tal om fikon. Parfymhuset Oritigas fick bra draghjälp när skådespelerskan  Angelina Jolie gick ut och berättade att parfymen Fico di Acqua från Ortigia är hennes favoritparfym.

Angelina Jolie och jag gillar Ortigia
Angelina Jolie och jag gillar Ortigia

Själv har jag fastnat för geraniumdoften Geranio som Ortigia har som rumsdoft och parfymen Ambra Nera gillar jag skarpt. Hittade den på livsstilsshoppen Eccellente.se som drivs av halvitalienska och färgstarka Ylva Vezzolli. Där kostar parfymen 745 kr/100 ml.

Basen i parfymerna från Ortigia bygger på  naturliga ingredienser, men företaget marknadsför sig inte som  ett ekologiskt sådant. Olivolja, vegetabiliska glyceriner, och färger från örter är grunden. Parfymerna är parabenfria och etiskt tillverkade.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Nils Höglander, Paula Westerberg och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB