Startsida / Inlägg

Var lite extra snäll mot fötterna i dag

av Petra Weiss

11s00-pedikyr-160Tagit en titt på fötterna nu när strumporna åker av? Inte? I så fall är IDAG dagen då du bör göra det, för idag är det den årliga Fothälsodagen!

I år är det nionde gången som förbundet Sveriges Fotterapeuter utlyser en nationell Fothälsodag för att uppmuntra svenska folket att ta lite extra hand om sina fötter. Lite här och var i landet har fotterapeuter öppet hus och ger kostnadsfri rådgivning kring allmän fothälsa och fotvård. Årets tema är seniorfötter, men även du med lite yngre fötter bör ta en extra koll eftersom du tar i snitt 8-10000 steg om dagen och inte alltför sällan klämmer in dina fötter i för små skor eller skor som dina fötter inte gillar.

Visste du till exempel att vår fotstorlek ändras 25 gånger under vår livstid? Att 75 procent kommer få problem med fötterna någon gång under sin livstid? Eller att fler faktiskt tittar på dina fötter än du kanske tror.

Därför tänker jag vara härligt ytlig och slå ett slag inte bara för fothälsan utan även för fina fötter, utan gulnande naglar, frasiga hälar och avskavt nagellack. Lagom till sandalsäsongen.

SÅ FÅR DU SNYGGA FÖTTER FORT
1. Ta bort nagellacksrester
Kanske har du lite avskavt lack kvar på tårna? Bort med det. Var noga så att all färg verkligen försvinner. Använd alltid acetonfri remover. Är dina naglar gula och du inte lyckas få bort det kan det röra sig om svamp, vilket kräver behandling. Medel finns på Apoteket!

2. Bada fötterna mjuka
Häll upp ett varmt fotbad med ett mjukgörande fotsalt eller olja. Relaxa i det i minst tio minuter. När fötterna är härligt rosiga och varma kan du skrubba tånaglarna med en liten nagelborste för att bli av med orenheter.

3. Fila fila fila
Badda fötterna torra efter fotbadet och fila försiktigt bort förhårdnaderna på hälar, under fötterna och på sidorna av tårna. Använd antingen en pimpsten eller en fotfil.
Det finns många faktorer som kan orsaka spruckna torra hälar. Vädret, viktökning och att gå barfota ofta är några av faktorerna som kan ge fotproblem. Har du rejält spruckna hälar är det bästa att gå till en fotspecialist men är du bara lite torr och frasig kan ett par veckors idogt filande och mjukgörande göra underverk!

4. Klipp naglarna korta
Långa tånaglar är sällan särskilt snyggt och gör att fötterna ser ovårdade ut oavsett hur babymjuka hälarna än är. Klipp naglarna korta och raka, undvik att runda dem eller få vassa kanter, det kan ge inflammationer. Fila lätt med en nagelfil om det är svårt att få dem raka.

5. Fukta
Jodå, även fötterna behöver rejält med fukt – gärna varje dag. Massera huden med en fuktgivande fotkräm. En fetare hudkräm går också bra, men tänk på att fötterna blir lite ”halkiga” efteråt så sätt gärna på en strumpa en stund efteråt så blir fötterna rejält inpackade och risken är mindre att du bryter benen av dig. Testa att smörja in fötterna extra mycket inför natten och sov med strumpor på så får du babylena fötter till morgonen. Glöm inte att smörja in tårna!

6. Putta tillbaks nagelbanden
Undvik att trimma nagelbanden, nöj dig istället med att försiktigt putta tillbaks dem med en särskild nagelbandspinne.

7. Måla naglarna
Fixar du inte att få till en klassiskt tjusig fransk pedikyr på tårna kan du passa på att frossa i alla härligt somriga färger. På tårna vågar du ha lite starkare färger och kanske också färger du annars inte skulle använda. Matcha klänningen med ett lack i samma nyans! Glöm inte att ha ett underlack så slipper du missfärgade naglar.

Tipset: Var extra snäll mot fötterna på sommaren. Eftersom det är varmt och svettigt och du kanske ofta går i högklackade sandaletter så är det viktigt att låta fötterna vila ibland. Lägg upp dem högt och smörj in dem med en uppfriskande kräm med pepparmint som får svullnaden i fötter och smalben att minska. Massera gärna lätt.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB