Startsida / Inlägg

Hudvårdsexperten Diane Rupas: Sola långsamt

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Diane Rupas är en stark personlighet.
Diane Rupas är en stark personlighet som åker världen runt och pratar om vikten att skydda huden mot solens strålar.

Diane Rupas började intressera sig för hudvård och solskydd tidigt i livet eftersom hon drabbades av hudsjukdomen vitiligo som gör att man helt tappar pigment på vissa delar av huden. Hennes engagemang och många studier av hur olika hudtyper reagerar på stark sol har gjort henne till ett känt namn i USA. Hon är taleskvinna för det amerikanska hudvårdsföretaget Neo Strata. Ett medicinskt hudvårdsmärke som ligger bakom en speciell UV-kamera som fungerar som en polaroidkamera. Den används av hudläkare för att upptäcka solskador och hudförändringar i huden innan de blivit synliga för blotta ögat.

Sverige och Skandinavien är lite speciellt på det sättet att ni har väldigt lite sol här och många svenskar åker utomlands för att kompensera de solfattiga månaderna. Det gör att den plötsliga solexponeringen blir som en chock för huden. Det är också så i vissa delar av världen att det är trendigt att vara brun. Och vill man tvunget vara brun måste man förstå vikten av att skydda huden. Kroppens största organ”, förklarar Diane Rupas.

Hur ska man veta vilket solskydd som är rätt för just mig?

”Varje person har en egen individuell hudtyp och det gäller bara att identifiera den. Dermatologer använder sig ofta av den så kallade Fitzpatric Scale (5 olika hudtyper) för att ta reda på vilken hudtyp just du har. Är man osäker så kan man ofta få hjälp på en hudsalong med råd om vilka solskydd man ska använda och sedan följa rekommendationerna”.

Vad är ditt bästa tips om man är osäker på vad man ska använda för solskydd?

Det är bättre att använda för högt solskydd än för lågt. Så gå upp i Spf om du är osäker. Lär dig hur din hud reagerar på sol och smörj in dig rikligt, det vanligaste felet är att man tar för lite kräm”.

Vad är det vanligaste felet man gör med solskydd?

Att man applicerar för lite. Ös på. Bättre att ta för mycket än för lite kräm och bränna sig”.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB