Startsida / Inlägg

Sommarsäkra barret – och slipp piasavalooken i höst

av Petra Weiss

bronzegoddessmodelFoto: Estée Lauder

Glöm inte bort håret i sommar!
Sol och salta bad gör ofta blont hår knastertorrt och sprött och mörkt hår tappar lyster och intensitet.
Här är 16 sätt att behålla barret fräscht till hösten.

alterna-bamboo-uv-color-protection-rehab-deep-hydration-masque_500x500Packa in
Har du långt hår, färgat eller blekt kan du hoppa över balsamet i sommar och bara köra inpackningar. Testa att ha lite inpackning i längderna när du är på stranden och skölj ur när du kommer hem. Värmen ger bra effekt och håret blir silkeslent.

Skydda
Varför smörja in ansikte och kropp – men inte skydda håret mot solen? Investera i en riktigt bra solspray som 40605901_1både ger fukt och solskydd, särskilt om du inte har hatt! Bränner du hårbotten gör det inte bara ont – du riskerar att tappa en del hår också. Hatt eller scarves är också bra att investera i!

Fukta
Mota frisset genom att fukta håret regelbundet med en bra balsamspray som fungerar i både torrt och blött hår. Ta med balsamsprayen till stranden och ge håret en fuktdusch då och då. Även en leave-in balsam fungerar bra.

Spara håret
Var lite sparsam med stylingprodukter i solen och använd i så fall produkter som är speciellt utformade för att passa i solen. Lägg också undan fön, plattång och locktänger och spara dem till festen. Låt håret självtorka så ofta det går och när du fönar – välj kalluft.

Borsta varsamt
Slit inte i håret – red ut tovor försiktigt och var särskilt varsam när håret är blött. Investera i en bra borste – fråga gärna din frisör om vilken borste som skulle vara bäst på just ditt hår.

Massera
Även hårbotten mår bra av massage! Det stimulerar och ger mer blod åt hårsäckarna vilket ger mer näring och bättre hårväxt.

Klorknep
Är du nyblonderad eller väldigt ljushårig kan ett dopp i en starkt klorerad sluta i smärre katastrof. Om man inte gillar lätt grönnyanserade hår, vill säga. Blöt håret innan du hoppar i poolen, då suger inte håret åt sig lika mycket klor. Skölj ur håret noga efter varje poolbad.

Snodda rätt
Nej nej nej, en gummisnodd är ingen bra idé att ha i håret. Välj bara tygklädda snoddar och mjuka klämmor och variera platsen för tofsen så du inte har den på samma plats varje dag eftersom det sliter.

4oz_MOIST-REP_lg[1]Tvätta inte för ofta
Tre gånger i veckan räcker det att tvätta håret, särskilt om du har ett långt och blonderat hår. Har du en tendens att få fet hårbotten kan du istället fräscha upp den med ett torrschampoo och låta längderna vara.

Rätt produkter
Ett riktigt bra schampo och balsam är viktig, men framförallt måste det vara anpassat till just DIN hårtyp. Undvik schampo med tensider, det sliter på håret.

Gör rätt
Du ska aldrig schamponera längderna, bara hårbotten, och balsam ska
bara läggas på längderna, inte i hårbotten.

Vänta med slingorna
Ta det lugnt med både blekta slingor och färg. Solen bleker naturliga slingor och färgat mörkt hår blir dassigt. Gör en glanstoning istället.

Fuska fram glansen
Har håret blivit lite matt och glanslöst av solen kan du fuska fram fin glans i håret med silikondroppar eller glansspray.

Glöm husmorsknepen
Försök inte bleka håret med citronsaft. Det är extremt uttorkande och ohälsosamt för håret.

orofluido-sahara_500x500Ät rätt
Det du äter påverkar också ditt hår. En fiberrik kost hjälper till att stimulera cirkulationen i huden, hårbotten och håret. Drick helst runt två liter vatten om dagen. Det hjälper kroppen och håret att rena sig från gifter.

Klipp dig
Ska du på solsemester, se till att klippa bort de slitna topparna först. Stark sol och salta bad på redan slitet hår förvandlar det till en piasavakvast. Inte snyggt.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén och Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB