Startsida / Inlägg

Forma kroppen med iskyla

av Petra Weiss

meltingiceIsande kyla är nya vägen till en het kropp.
Det vet Hollywoodstjärnorna som köar till olika kryoterapier som ska släta ut celluliter, minska fett och föryngra hela kroppen.
Jag testade nya Proschock Ice – och minskade tre centimeter på 50 minuter.

Först blir det kallt. Isande kallt. Sen blir det varmt. Väldigt varmt!
Så varmt att jag börjar tvivla på om det verkligen kan vara kyla som kommer ur munstycket som förs fram och tillbaka över min mage.
– Det är bara nerverna som spelar dig ett spratt, säger Åsa Nilsson Zizka, läkare på Zizka Medical i Kalmar.
Hon är den första i Sverige som tagit in den nya fett- och reduceringsmetoden Proshock Ice och hon har testat den under ett år för utvecklarna PreSwedes räkning.
– En av mina testpersoner som hade en grundsjukdom som gjorde att hon inte kunde träna alls tappade 12,5 centimeter runt magen, berättar Åsa.
Jag tittar ner på strecken på min mage som markerar var Åsa mätte innan behandlingen började. Jag är skeptisk till att en behandling på 50 minuter som inte ens gör ont ska kunna minska min degiga mage.
Men det hindrar inte att jag känner mig lite som en Hollywoodstjärna där jag ligger på britsen.

Extrem kyla är kändisarnas hetaste kroppsformningsmetod nu och det sägs att stjärnan Daniel Craig tonade fram sina imponerande muskler inför senaste Bond-filmen ”Skyfall” med hjälp av kryoterapi, där hela kroppen utsätts för extrem kyla. Under ca tre minuter sänker man temperaturen i vävnaden genom en kväveånga som håller en temperatur på minus 120-140 grader. Även Pierce Brosnan, Halle Berry och Denise Richards sägs vara stora fan av köldterapier.
Men nya Proshock Ice är inte riktigt så kall och dessutom kyler den inte ner hela kroppen utan enbart de områden man vill minska – eller släta ut, för enligt tillverkarna gör den också underverk på celluliter.

Huden kyls ner till cirka tre grader och underhudsfettet till 6 grader under 30 minuter vilket gör att fettcellerna, som är känsliga för kyla, försätts i så kallad aptos, programmerad celldöd. När de är som kallast ersätts det platta munstycket med en trubbigare variant som under 20 minuter skickar snabba djupgående stötvågor in i magen som ska få fettcellerna att snabbare brytas ner och förbrännas.
– Vi har följt levervärdena hos patienterna och har då inte noterat några förhöjda värden eller andra biverkningar av behandlingen, säger Åsa.
Behandlingen är inte obehaglig alls, det känns bara märkligt pirrande, särskilt när stötvågorna pulserar in i magen.

När jag kliver upp från britsen är magen behagligt sval – och är den inte lite plattare?
– Minus tre centimeter, det är bra, säger Åsa när hon mätt magen.
– Man brukar få en omedelbar effekt på mellan 1,5-4 centimeter men 20 procent av fettcellerna bryts ned över en period på 60 dagar, så det tar ett tag innan du ser det absoluta slutresultatet säger Åsa.
Metoden är permanent och kan alltså både släta ut och forma om celluliter och oönskade fettdepåer på kroppen.
– Man kan göra den en gång i veckan om man vill, det beror på vilken effekt man vill uppnå, säger Åsa.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Nils Höglander, Paula Westerberg och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB