Startsida / Inlägg

Frågelådan: Vad är brun utan sol?

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Utan sol inget liv. Ingen bränna. Trodde du va!
Utan sol inget liv. Ingen bränna. Trodde du va!

Brun, utan att sola kan man faktiskt bli. Här är förklaringen:

Som vanligt när det gäller olika upptäckter inom skönhets- och läkemedelsbranschen är det tillfälligheter som gör att man stöter på något oväntat som redan har en annan funktion än vad man först tänkt sig. Brun -utan sol (BUS)-effekten är inte undantagen.

Redan 1912 publicerade läkaren Louis Camille Maillard i en forskningsrapport, att aminosyror som reagerar med socker ger en färgförändring som är bronsfärgad eller gyllenbrun. Flera år senare upptäckte man att sockerarter som reagerar med aminosyror i det yttersta hudlagret ger en solbrun effekt på de döda hudcellerna. Denna nu sedan gammalt kända reaktionen döptes till ”Maillardreaktionen”.

Det var diabetesläkaren Eva Wittgenstein som behandlade barn med diabetes på ett barnsjukhus i Cincinatti i USA. Barn fick svälja stora doser av den söta DHA-lösningen och vissa av barnen kräktes upp den igen och huden färgades brun där man inte lyckats torka rent. Brun -utan -soleffekten var uppfunnen!

Den aktiva substansen i bus-produkter är alltid ett derivat av DHA (Dihydroxylacetone) som är en sockerart. Från början användes sockerarten som en aktiv ingrediens för att behandla diabetiker som fått insulinkänningar eftersom det gav bättre effekt än glukos (socker).

Man kan beskriva processen som en liknelse med oxidationen i en frukt (tänk dig ett skuret äpple som får reagera med syre = brunt). Reaktionen med sockerarterna anses som helt ofarlig, däremot uppstår en mer eller mindre stark odör när sockerarterna oxiderar. Så i förlängningen är det samma ämnen som alla bus-producenter använder i sina preparat. Och det handlar om vem som är framgångsrikast att parfymera bort lukten!

Frågor på det?

Skärmavbild 2013-08-20 kl. 17.49.07

That’s so är ett italienskt bus- märke som är nyligen lanserat i Sverige.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

Apoteket AB har nominerat vår egen Agneta Elmegård som 'Årets skönhetsskribent 2015'!
Apoteket AB nominerade 2015 Agneta Elmegård till 'Årets skönhetsskribent'!

Agneta Elmegård Alla hjärtans dag Chanel Clinique ekologisk hudvård Estée Lauder Face Stockholm Kate Moss L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics nagellack nischparfym Rosa Bandet solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop the Bodyshop Weleda

Följ på Bloglovin

Senaste inläggen
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB