Startsida / Inlägg

Höstboosta huden med fukt och näring

av Petra Weiss

Model_aroma_cleanse

Foto: Decleor

Känns din hud torr, irriterad och grådaskig?
Skyll på hösten.
Var bara lite extra snäll mot huden så får du snabbt tillbaks den lena känslan från i somras.

Fukta fukta fukta!
Fukt är naturligtvis det magiska ordet i jakten på en fin hud. Smörj in dig direkt efter duschen, när huden fortfarande är en smula fuktig – inte våt men heller inte riktigt torr, då tar kroppen åt sig fukten bättre. Välj en hudkräm som passar din hud och satsa på kvalitet. Smörj in hela kroppen morgon och kväll.

Torka försiktigt
Var rädd om huden efter dusch och bad. Torka huden försiktigt, i ansiktet räcker det att dutta huden torr.

Peela
Peela huden en gång i veckan försiktigt. Använd peeling utan korn i ansiktet och i dekolletaget och lite grövre korn på övriga kroppen. Peela särskilt noggrant på armbågar och knäskålar, men även på hälarna.

Glöm inte händerna!
Händerna är ett av de mest utsatta områdena på kroppen och glöms lätt bort. Smörj in dem med handkräm varje gång du tvättat händerna. Om de är riktigt torra och nariga, testa att smörj in dem med vaseline när du går och lägger dig. Ha på dig ett par tunna bomullshandskar för att ge händerna en rejäl nattinpackning.

Snygga fötter även i bootsen
Även om fötterna inte syns så är det bra att hålla dem i trim, annars finns risken att de blir torra och du får sprickor. Du kan mjuka upp dem med ett fotbad varmt vatten och lite lavendelolja som också har en avslappnande effekt. Skrubba med loofah eller en fotfil för att ta bort torr hud. Avsluta med en mjukgörande kräm. Även fötterna mår bra av en inpackning på natten, antingen med vaseline eller med olivolja.

Svalka ner dig
Visst är det skönt med heta duschar och varma bad när det är kallt ute, men försök att ha lite svalare vatten eftersom hett vatten torkar ut huden och tar bort den naturliga fukten som huden behöver för att hålla sig smidig. Fixar du inte svalare vatten, ta kortare duschar och bad istället.

Kyssäkta läppar
Det finns knappast något mer obehagligt och ofräscht än ett par spruckna, såriga läppar. Var noga med att smörja in dem regelbundet och undvik att slicka på dem om de känns nariga. Använd krämer som vaseline eller Eight Hour Cream från Elizabeth Arden på natten eller leta efter kämer med sheasmör eller granatäpple. Peela läpparna försiktigt när du peelar resten av ansiktet.

Undvik alkohol
Undvik rengöring som är alkohol-baserade, det kan ta bort en del av hudens naturliga skyddsbarriär.

Investera i gröna växter
På vintern är luftfuktigheten väldigt låg inne på grund av uppvärmningen, något som gör huden torr och irriterad. Investera i mycket gröna växter, det kan bidra till att öka luftfuktigheten.

Undvik tvål
Tvål torkar ut huden ännu mer, välj en mild ansiktsrengöring för torr hud om du har det behovet.

Sov gott!
Det är på natten som huden återhämtar sig från dagens slagsmål med alla av fria radikaler. Använd då en extra näringsrik nattkräm som bygger upp huden och ger den skydd mot nästa dags påfrestelser.

Testa serum
Är du väldigt torr och irriterad i huden – testa ett fukthetsberikande serum under den dagliga ansiktskrämen. Det tränger ner djupt i huden och ger en extra fuktboost.

Glöm inte solkrämen…
Även om solens strålar inte lyser särskilt starkt så kan de ändå göra skada, särskilt på hud som har en tendens att få pigmentfläckar. Använd en fuktkräm med solskyddsfaktor även vintertid för att undvika fläckar och andra solskador.

Gå på massage
Håll blodcirkulationen uppe med massage då och då, det ger huden en skjuts och hjälper den att ta upp mer näring. Testa att massera ansiktet försiktigt på egen hand med en droppe olja som är anpassat till ansiktet. Du kan också massera in din ansiktskräm på morgonen och kvällen för att på så sätt få fart på huden. Massera försiktigt i uppåtgående cirklande rörelser. Är din hud fet, massera bara en snabbis.

Väck ögonen
Använd inte ögonkräm på övre ögonlocket nattetid, eftersom det kan göra dig lite svullen om du har tendens till det. Välj gärna en ögongelé om du lätt blir svullen. Appliera mycket försiktigt eftersom den tunna huden under ögonen är så känslig. Använd inte oljebaserad ögonrengöring, det kan också ge puffiga ögon.

Spraya på fukten
Skaffa en bra fuktspray och spraya ansiktet (15 cm avstånd rekommenderas) så fort du känner att det behövs.

Frisk luft
Inget gör huden så vacker och fräsch som en rejäl dos frisk luft. Försök promenera minst 30 minuter per dag.

Byt hudkräm
På hösten och vintern behöver din hud en fetare kräm och inte sommarens ultralätta. Den feta krämen skyddar mot kyla och hindrar huden att avge fukt.

Somna aldrig med makeup
Att somna med makeup är rena döden för din hud. Rengör den alltid noga, oavsett hur trött du är, det vinner du på i längden.

Packa in
Även huden behöver en rejäl inpackning då och då. Ha en fuktgivande ansiktsmask ett par gånger i veckan.

Skippa solariet
Behöver vi säga det här egentligen? UVA-strålarna på solariet gör huden ännu torrare och speedar dessutom upp åldrandet och ökar risken för hudcancer.

PS. Är huden röd, irriterad och torr? Testa Miniderm! Jag har själv sovit med Miniderm-kräm i ansiktet när huden varit som allra värst under vintern. Funkar alltid! DS.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Aleksandra Wojcik, Paula Westerberg, Karl Meyer von Bremen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB