Startsida / Inlägg

Var extra snäll mot barnens (och din) hud

av Petra Weiss

urtekramAnvänder du parfymerat tvättmedel och sköljmedel när du tvättar barnens kläder? Finns det parfym i barntvålen? Det är många som inte tänker på att barnens hud är mycket känsligare än vår och märkligt nog finns det nästan alltid parfym i barntvål och barnschampo och det kan vara svårt att hitta ett som är riktigt milt och helt utan parfym eller skadliga ingredienser som parabener, vilket kan vara hormonstörande och absolut inte bör användas på barn under tre år.

Forskningsstudier visar att propyl- och butylparabener kan skada pojkars fertilitet, och att det särskilt gäller för små barn. Danmark har som första land i EU förbjudit propyl- och butylparabener i produkter för barn under tre år, men i Sverige är ämnet fortfarande tillåtet.

Du bör också undvika mineraloljor eftersom de ofta framställs ur råolja precis som asfalt och bensin. Mineralolja går inte in i huden utan lägger sig utanpå och kan istället göra huden uttorkad efter en tid.

Nu kommer det ekologiska märket Urtekram med sin nya serie No Perfume Baby, där alla produkter i serien är helt fria från parabener och mineraloljor och dessutom parfymfria! Produkterna kan användas redan från födseln eftersom de är så milda, men tvål är faktiskt helt onödigt på nyfödda – det är inte förrän de börjar grisa ner sig i dagisåldern som en tvål och ett milt schampo kan innebära en rätt trivsam skillnad mellan en nöffegris och ett barn…

Priserna är helt okej och ligger mellan 49,90-149 kronor och även du som är vuxen och har känslig hud kommer nog gilla dem!

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén och Joel Holmgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB