Startsida / Inlägg

Käka dig till bättre hår med tio godsaker (och en vitamin)

av Petra Weiss

imedeen-hair-and-nail-182525

Imedeens nya Hair & Nails innehåller bland annat silikam biotin, zink och b-vitaminer. Pris: 329 kr/2 månader.

Precis som alla delar av din kropp så är även hårets väl och ve beroende av vad du äter och hur du lever.Vill du ha vacker, glänsande hår är det kanske ingen lysande idé att bara röka cigaretter och äta snabbmat.
Enligt Lisa Drayer, amerikansk näringsexpert, och författare till ”The Beauty Diet” så finns det flera saker som du kan äta för att förbättra kvalitén på ditt hår:

1. Lax

Den feta fisken är rik på proteiner, vitamin D och omega-3 vilka samtliga är mums för håret. Omkring 3 procent av hårets rötter är gjorda av dessa fettsyror och Omega-3 finns även o cellmembranet i skalpen och i de naturliga oljorna som håller både ditt hår och hud återfuktad.

2. Valnötter

Också späckade med omega-3 men också biotin och vitamin E som skyddar cellerna från nedbrytning. För lite biotin kan orsaka håravfall. Valnötter innehåller också koppar som håller hårets naturliga färg rik och glänsande.

3. Ostron

Ostron är rika på zink. Har du för lite zink i kroppen kan du drabbas av håravfall och torr, flagande hårbotten. Gillar du inte ostron, kan du få lite zink från berikade spannmål och fullkornsbröd men inte alls i samma mängd. Även biff och ägg innehåller zink.

4. Sötpotatis

Den söta, goda potatisen är ganska lätt att få tag på året om nu och är en utmärkt källa till betakaroten som i kroppen förvandlas till vitamin A som är livsnödvändig för att kroppen ska kunna fungera. Det producerar också olja som håller hårbotten i schack och gör huden slätare. Även morötter, cantaloupe, mango, pumpa och aprikos är bra källor till betakaroten.

5. Spenat

Den gröna bladgrönsaken är rik på järn, betakaroten, folsyra och vitamin C som hjälper till att hålla hårsäckarna friska och hårbotten återfuktad. Gillar du inte spenat kan du äta broccoli eller grönkål.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren, Frida Westergård och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB