Startsida / Inlägg

Vivienne Westwood designar för Lush: ”Mitt mode speglar den värld vi lever i”

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

 

Brittiska punktanten och designern Vivienne Westwood hjälper Lush i ny kampanj
Brittiska punktanten och designern Vivienne Westwood hjälper Lush i ny kampanj

Jag gillar tanter med drag i. Designern Katharine Hamnett är en. Sångerskan Nina Hagen, en annan. Och så har vi kläddesignern Vivienne Westwood. Denna extraordinära kvinna. Full av bus.

I 30 år har hon stått på modets barrikader och ständigt levererat och skanderat. Hållbarhet, återvinning och förnyelse. Use, reuse och reduce. Nu har hon, tillsammans med Lush designat fina sjalar så kallade Knot–Wrap som du kan köpa hos Lush.se och samtidigt bidra till Climate – Revolution -kampanjen för en hållbarare jul. Tack vare det svenska Lushkontoret fick jag en intervju som jag ger med mig av här:

Vivienne Westwood du är en modedesigner som beskriver ditt arbete som en klimatrevolution. Hur menar du?

”Jag är övertygad om att vi måste starta idag- imorgon är det för sent … Jag har länge burit på idén om Climate Revolution . På invigningen av Paralympics  London introducerade jag en makeup inspirerad av Boudicca , drottningen av de forntida britterna. Hon kämpade mot romarna och använde en blå krigsmålning som heter ” vejde ”. Jag tycker nämligen att det är viktigt att ge det som händer i världen ett namn : Warpaint revolution. Nu när vi har identifierat vår uppgift som en revolution, kan vi kombinera våra insatser i kampen för att vinna . Vi måste alla arbeta tillsammans och själva agera för spridningen av klimatrevolutionen åsatt det blir fokus på den”.
Knot-Wraps, som inspireras av den japanska inslagskonsten "furoshiki", kan användas som sjal, accessoar i håret, elegant och kreativt alternativ till presentpapper eller ramas in som ett konstverk.
Knot-Wraps, som inspireras av den japanska inslagskonsten ”furoshiki”, kan användas som sjal, accessoar i håret, elegant och kreativt alternativ till presentpapper eller ramas in som ett
konstverk.

Vad betyder en revolutionär handling för dig och hur kan man inspirera gemene man att delta i klimatrevolutionen?

”För att delta i revolutionen behöver du ett vapen. Kunskap och information är det bästa vapnet. Information och förståelse för att vi alla är vanliga människor och medmänniskor . Att våga bry sig om. Ordet ” snäll ” (kind) på engelska kommer från ordet ” kin ” som innebär att ta hand om någon. Lika mycket som du gör med din familj ”.

 

När blev du engagerad i klimatförändringarna?
”Jag har alltid trott att vi haft ett miljöproblem, men jag hade inte insett hur viktigt det var. James Lovelock skriver att i slutet av detta århundrade kommer det att finnas en miljard människor kvar. Det är sex miljarder döda vid slutet av århundradet. Han kallar det för slakt”, säger Vivienne Westwood och fortsätter;
”2008 instiftade New Economics Foundation sin 100-månaderskampanj – så mycket tid vi har kvar för att stabilisera halten av växthusgaser i atmosfären innan risken för okontrollerbara halter och planetens uppvärmning blir oacceptabelt hög . Vi är nu mer än halvvägs igenom – med mindre än 49 månader. Vi har ett val: Ett helvete eller en framtid bättre än den mänskliga rasen någonsin upplevt”.
Det svartögda arga ansiktet, Face of War, är Westwoods symbol för kampen mot klimatförändringar och miljöförstöring. Symbolerna är tryckta på fin ekologisk bomull och vävda av en brittisk hantverkare.
Det svartögda arga ansiktet, Face of War, är Westwoods symbol för kampen mot
klimatförändringar och miljöförstöring. Symbolerna är tryckta på fin ekologisk bomull och vävda av en brittisk hantverkare.

Vad gillar du hos Lush?

”Lush drivs som ett familjeföretag som har planeten och dess innevånare som sn prioritering . De har över 900 butiker i hela världen utan att ha spenderat pengar på reklam ! De är noga med återvinning och vårdar de kollektiven från vilka de köper sina ingredienser. De bryr sig. Det viktigaste är att de är kämpar för klimatetrevolutionen” – http://climaterevolution.org.uk/
”Att handla mindre, välja med omsorg och få saker och ting att hålla länge. Vi behöver inte alltid den senaste nyheten bara för att alla andra har det. Varje gång vi handlar använder vi vårt inflytande. Med tankarna på miljön så är det den största handlingskraften du har. Att göra smarta val”.
Vilken skönhetprodukt kan du inte leva utan?
”Jag orkar med max en eller två färgpennor. Jag gillar att rita runt mina läppar och mina ögon”.
Hur försöker du bäst för skydda miljön?
”Det bästa sättet för alla är att informera sig. Lyssna på forskarna. Inte på ekonomerna, de ljuger när de sätter ekonomin och klimatförändringarna i opposition. De säger att det är skilda problem och sedan fortsätter de att prata strunt om lågkonjunkturer och uppgångar. Det kommer aldrig att bli en uppgång om vi inte tar itu med orsaken till problemet. Det ruttna finansiella systemet är orsaken till klimatförändringarna och beviset är den finansiella krisen. Lösningen på finanskrisen är: vad som är bra för planeten är bra för ekonomin / vad som är dåligt för planeten är dåligt för ekonomin´.
Din åsikt är viktig. Allt du säger och gör så börja med att ansluta sig till Klimatrevolutionen. Vi skulle kunna ha en underbar värld i en framtida opinion – baserad på ekonomisk rättvisa”.
Hur har du själv valt att engagera dig?
”För min egen del har jag valt att stödja två organisationer i min kamp att rädda planeten: ”Cool Earth ” miljöorganisation som arbetar för att rädda den ekvatoriella regnskogen www.coolearth.org och ”Green Peace” som jobbar för att rädda Arktis – båda behöver ditt stöd”.

Skärmavbild 2013-11-19 kl. 16.06.48Var kommer idéerna för ditt catwalklooker ifrån? Är de relaterade till naturen eller miljön?

”Jag är en konst-älskare och älskar att läsa. Mina idéer kommer från det förflutna , som är där alla idéer kommer ifrån. Vi är alla sprungna ur det förflutna och genom konst, musik och genom att läsa sätter vi allt i ett sammanhang.Jag använder mina tillskärarkunskaper iför att utveckla textilkonsten och representerar alltid något jag sett eller upplevt tidigare eller kanske bara i fantasin. Resultatet blir att varje plagg berättar en historia. För bäraren blir kläderna teater och glamour, De kanske upptäcker en annan aspekt av sin personlighet. Mer sig själva.”

Hur ser man det i dina kollektioner?

I den svåra situationen vår planet befinner sig i och livsmiljö på jorden är också en del av min historia. Mitt mode speglar den värld vi lever i. Jag använder mode som ett medium för att uttrycka detta – främst genom grafik – jag är tacksam för den möjligheten som modeindustrin ger mig, det vill säga; att öppna munnen och tala om dessa viktiga frågor”.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Love Isakson Svensén och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB