Startsida / Inlägg

5 viktiga frågor du bör ställa om du vill plastikoperera dig

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Ta dig en rejäl funderare innan du lägger dig under kniven. Kanske finns det bra alternativ.
Ta dig en rejäl funderare innan du lägger dig under kniven. Kanske finns det bra alternativ. Foto: 123rf

Funderar du på att lägga dig under kniven för att förändra ditt utseende? Ta ett varv till innan du bestämmer dig. Annars kan du komma att ångra dig. Ställ dig frågor som. För vem gör jag det här? Vem kommer att göra ingreppet och vad har jag för rättigheter som kund om det skulle gå fel.

Visst plastikkirurgi kanske kan ge dig ett nyfunnet självförtroende eller självkänsla men det finns tillfällen när plastikkirurgi görs av fel skäl. Så innan du träffar en plastikkirurg för en konsultation, se till att du inte gör av följande två skäl:

Hämnd
Amerikanska plastikkirurgen Anthony Youn beskrev nyligen ett reportage i CNN om att många av de kvinnorna som kommer till hans klinik och vill göra olika plastikkirurgiska ingrepp gör det för att ” få tillbaka ”  sina ex, alternativt att de är rädda för att bli lämnade av sina män. Vanligt är också att vilja genomgå en plastikoperation direkt efter en skilsmässa för att förbättra sitt utseende och därmed göra sina ex-makar svartsjuka. Antony Youn förklarar fenomenet för CNN:

”Vid min klinik i Detroit uppskattar jag att 20 procent av mina nya kvinnliga patienter nyligen har genomgått en skilsmässa. Är mina klienter nyskilda uppmanar jag alltid att vänta med plastikkirurgi tills de ” är i ett stabilare mentalt tillstånd, där ingreppet är mer övertänkt förklarar han. ”

eller:

För att behaga andra
Valet att genomgå en operation ska helt och hållet vara ditt eget och enbart din egen önskan. Det är din kropp och du måste leva med konsekvenserna. Så om en partner eller vän tycker att du ska göra en bröstförstoring eller fettsugning ska du höja ett varningens ögonbryn. Vill du personligen verkligen det här?. Om du känner minsta press att göra en plastikoperation, är det sannolikt någonting som du kanske innerst inne inte vill.

Vänd dig till en klinik som har erkänt bra rennomé. Foto: 123rf
Vänd dig till en klinik som har erkänt bra rennomé. Foto: 123rf

Konsultera en plastikkirurg som har lång erfarenhet och är medlem i SFEP (Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi) och be han/hon noga gå igenom alla de risker, nackdelar och fördelar som det kirurgiska ingreppet kan innebära. Försäkra dig om att din läkare har ditt bästa i åtanke och är utbildad för att ställa de rätta frågorna. I intresseföreningen Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi ingår specialister som har stor erfarenhet av olika typer av ingrepp och de är vana vid att hantera alla typer av frågor. I slutändan är valet om ingrepp ditt, så var noggrann i valet av plastikkirurg! Och – våga fråga. Inga frågor är för dumma eller knäppa.

 

5 viktigaste frågorna du bör ställa till plastikkirurgkliniken du anlitar

 

1 . Vilken typ av behandlingar erbjuder ni för just mina behov och vad finns det för alternativ till ingreppet?

 

2 . Erbjuder ni någon form av 3-dimensionellt dataprogram där man kan simulera slutresultatet?

 

3 . Vad händer om ingreppet misslyckas vad har jag för reklamationsmöjligheter och var vänder jag mig?

 

4. Hur många har ni behandlat med liknande förfrågningar, och kan jag få se före- och efter resultat. Är preparaten licensierade och godkända (be att få se förpackningarna)?

 

5. Är kirurgen som ska göra ingreppet medlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och vilka försäkringar har ni?

 

I dag är den svenska plastikkirurgibranschen fortfarande oreglerad vilket innebär att man inte räknas som medicinsk ”patient” när man köper ett ingrepp utan man lyder under konsumentlagen. Ta noggrant reda på vad det innebär för dig och var beredd på vilka konsekvenser det har.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Love Isakson Svensén och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB