Startsida / Inlägg

”Ultraviolet beauties” visar vad som ruvar under ytan

av Petra Weiss
cara

Vad tror du döljer sig under din släta, fläckfria hud?Fläckar. Massor av fläckar. Men du kan inte se dem. Än.

Men i den amerikanska fotografen Cara Phillips utställning ”Ultraviolet beauties”, avslöjar hon med hjälp av ultraviolett ljus vad som döljer sig under ytan på en hud som har en, till synes, perfekt solbränna. Hennes svartvita foton avbildar flera modeller i olika hudfärger där solens skador på huden syns tydligt på grund av det ultravioletta ljuset. Inspirationen till de något ovanligt ljussatta bilderna fick Cara efter att ha sett flera foton från olika läkares kontor och hemsidor.

De fläckarna som avslöjas av ljuset är fläckar som så småningom också kommer att bli synliga, men som än så länge ligger och ruvar under det översta hudlagret.

– Min första tanke var att bilderna påminde mig om tidiga post-mortem eller minnesfotografier, men de blev också en slags anti-porträtt som är nytt för mig. Målet för ett porträtt är vanligtvis i första hand för att dölja brister och presentera en tvådimensionell ”felfri” version av personen. Redan innan photoshop fanns målade fotografer för hand på fotografierna för att förbättra en persons utseende, men de här bildernas funktion var att förbättra och avslöja brister, men bilderna i sig är vackra, säger Cara till Huffington Post.

För att hitta modeller till fotograferingen annonserade hon med ”gratis porträtt”.

 – Istället för att fokusera på de som redan var intresserade av åldrande och skönhet så tyckte jag det skulle vara intressant att erbjuda de här fotografierna till vem som helst, säger Cara.

Den här typen av kameror finns hos många hudläkare, bland annat kan du hitta en liknande hos Akademikliniken som kallas VISIA System hudanalys, där du kan se hur din hud kommer se ut om några år och vad du kan göra för att i möjliga mån förhindra det.

Apoteket AB har nominerat vår egen Agneta Elmegård som 'Årets skönhetsskribent 2015'!
Apoteket AB nominerade 2015 Agneta Elmegård till 'Årets skönhetsskribent'!

Agneta Elmegård Akademikliniken Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder Foundation Kate Moss Kim Kardashian L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo the Bodyshop The Body Shop Weleda

Följ på Bloglovin

Senaste inläggen
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB