Startsida / Inlägg

Dina 7 värsta skönhetsproblem – så du löser dem

av Petra Weiss

 

hugh.jpegFullkomligt irrelevant foto som absolut inte har någonting som helst att göra med artikeln.

Din foundation geggar ihop sig och eyelinern smälter ner under ögonen och får dig att se ut som en tvättbjörn.
Som extra grädde på moset har du en kulör som en väl mogen morot.
Här är de smartaste lösningarna på dina sju värsta skönhetsproblem.

Cease Crease Eye Shadow Primer1. FLOTTIGA ÖGONLOCK
Problem: Dina ögonlock glänser som om de är insmorda med smör, vilket får ögonskuggan att lägga sig i blanka linjer och dig att se ut som om du är konstant svettig.
Varför: Du kanske helt enkelt har fet hy? En annan orsak kan vara att du kommit in i klimakteriet och hormonella förändringar har kickat i gång en överaktivitet i de körtlar som producerar olja. Eller så använder du för fet och för mycket ögonkräm.
Så gör du: Om du tycker att du ser suddigt bör du gå till doktorn för att utesluta att det inte är något allvarligt. Har du gjort det och allt är okej kan du börja med att testa en lättare ögonkräm eller en ögongel och undvika att smörja på ögonlocken på dagtid. Du bör också börja med en ögonlocksprimer som är en transparent kräm som gör att både eyeliner, ögonpenna och ögonskugga sitter bättre.

2. CONCEALERN KAKAR SIG
Problem: Din concealer ser kladdig och kakig ut och framhäver mer än den döljer.
Varför: Du har troligtvis alldeles för mycket av det goda. En annan orsak kan vara att du har fel typ av concealer för din hud.
Så gör du: Fläska inte på med mängder av concealer, det gör bara att det ser läskigt och översminkat ut. Lägg bara precis så mycket som behövs för att dölja det du vill dölja – inte mer! Du kan också testa olika typer av concealer för att se vad som är bäst för dig – flytande, fast, puder eller kräm?

elizabeth-arden-eight-hour-cream-skin-protectant3. LÄPPSTIFTET FLYTER UT
Problem: Läppstiftet flyter ut i alla tunna linjer runt munnen och befinner sig överallt utom på läpparna.
Varför: Du har förmodligen inte valt ett läppstift av högsta kvalitet, eller så har du fnasiga, torra läppar som gör att det inte vill stanna kvar på läpparna. Ett annat problem när läppstiftet ”blöder” kan vara att du varit lite väl frikostig med en fuktgivande kräm runt munnen.
Så gör du: Börja med att satsa på ett riktigt bra läppstift, sen kan du testa en transparent läpp-penna som håller läppstiftet på plats bättre. Det finns också en nagellacksliknande primer för läpparna som gör att det sitter som berget! Läpparna ska också alltid vara torra när du lägger på läppstift! Lägg ett lager först, bit av på en servett och lägg ett lager till. Var noga med att peela läpparna då och då och smöj in dem med en fuktgivande kräm för läpparna varje kväll, till exempel Eight Hour Cream från Elizabeth Arden.

4. EYELINERN SMÄLTER
Problem: Eyelinern smälter ut och lägger sig i svarta sjok på ögonlocket, under ögonlocket och runt om ögonen. I princip ligger det överallt utom där det ska och du ser ut som en tvättbjörn mer än en femme fatale.
Varför: Återigen, det kan vara samma problem igen med de flottiga ögonlocken. Eller så har du varit alltför frikostig med ögonkrämen. Din eyeliner är kanske dessutom av en aningen flyktig kvalitet?
Så gör du: Börja med en ögonlocksprimer och se till att området kring ögonen är torrt och inte glänser av flott. Byt till en vattenfast eyeliner som håller till och med när du är lite svettig.

6006_15. DITT ANSIKTE ÄR ORANGE
Problem: Ditt ansikte har samma kulör som en väl mogen morot.
Varför: Såvida du inte lider av leverproblem så har du helt enkelt överdoserat med en halvtaskig brun-utan-sol.
Så gör du: För att få bort den uppseendeväckande kulören kan du testa att peela ansiktet med en snäll peeling med små små korn första kvällen. Andra kvällen tar du en ansiktsmask med lite aha-syra i för att ”fräsa bort” färgen. Det finns i såväl Biolines som Gildas sortiment bland annat. Avsluta med att fukta rejält med en riktigt fet hudkräm. När du fått bort allt – välj alltid en BUS som är en så kallad ”gradual tan” som ger färg gradvis och inte en massa färg på en gång. Testa dig fram tills du hittar en BUS som passar med din naturliga hudfärg utan att göra dig orange.

6. DU ÄR EN FLOTTHÖG
Problem:Ditt hår ser ut som en italiensk sallad. Det glänser av olja och rör sig knappt när du skakar på huvudet.
Varför: I ivern att vara extra snäll mot ditt torra hår råkade du visst ha i lite väl mycket olja, så ditt hår har nu samma look som en raggare på 50-talet.
Så gör du: Det bästa rådet är tyvärr att göra om, göra rätt – det vill säga tvätta om hela härligheten noga och sen bara ta några droppar olja, vilket också är tanken med en hårolja. Men om du inte har tid att tvätta håret kan du testa ett torrschampo som du sen borstar igenom håret för att få bort den överflödiga oljan och pudret och därefter använder du en handduk för att gnugga bort det som går. Ditt hår kommer troligen inte se så fantastiskt ut efteråt, bara aningens mindre flottigt. Ett annat knep är att gömma det genom att sätta upp håret i en stram tofs och få det att se ut som om den glansiga looken var planerad hela tiden.

7. ÖGONFRANSARNA KLIBBAR IHOP SIG
Problem: Dina ögonfransar består inte bara av spindelben – de består av FETA spindelben! Samtliga fransar tycks ha klumpat ihop sig och den där Bambilooken du hade tänkt dig är inte alls närvarande.
Varför: Du har en alldeles för blöt och kladdig mascara och du målade på för mycket – i alldeles för många lager.
Så gör du: Har du redan kladdiga fransar är bästa knepet att försöka separera dem försiktigt. Det finns små kammar för fransarna som kan separera dem snyggt, men du måste vara försiktigt för de är känsliga när de är målade och risken är stor good_to_goatt du blir av med några. Ett lite farligare knep är att använda spetsen på ett hårspänne, men då bör du vara helt vid sina sinnens fulla bruk och vara ensam framför spegeln. I fortsättningen – välj en mascara som är lite torrare och måla omsorgsfullt och långsamt på mascaran. Vänta ett par sekunder innan du lägger på nästa lager lika försiktigt tills du är nöjd. Vill du ha Bambi-looken, använd först en fransuppböjare.

8. NAGELLACKET SKAVS AV EFTER 30 MINUTER
Problem: Nagellacket sitter snyggt i max 30 minuter innan det skavs av lite här och var.
Varför: Du har inte använt underlack och överlack. Ditt nagellack är inte särskilt bra och dina naglar fliktiga och torra.
Så gör du: Först och främst måste dina naglar vara i bra skick. De kan inte vara flikiga, torra och delade, då lägger sig inte lacket snyggt och det försvinner snabbt där det är flikigt och torrt. Det är också alltid bra att skydda nageln med en underlack och då sitter lacket dessutom bättre. Avsluta efter lacket med ett överlack som får färgen att sitta bättre. Låt det ta tid att torka! Är du hopplöst fall ändå – testa så kallade ”jelly nails” hos manikyristen, det är lack som förseglas med UV-ljus och sitter i två till tre veckor utan att flaga.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB