Startsida / Inlägg

Minska rynkor med masksaliv

av Petra Weiss
The-rise-of-the-silkworm-cocoon-in-skin-care_strict_xxl

Hur långt är du beredd att gå för att bli av med lite rynkor? Kanske gnugga en kokong från en mask mot huden?
Det är nämligen det ”senaste” sättet att sudda bort linjerna från huden utan att ta till kniv, laser eller botox.

Eller senaste och senaste, det här skönhetsknepet har flera hundra år på nacken men det är först nu som internet tycks ha hakat på och enligt heta diskussioner på diverse skönhetsforum runt om i världen ska silkesmaskarna från mullbärsträd spinna en kokong som inte bara är trevlig för maskarna utan den ska även ha egenskaper som minskar akne, solskador, ärr och rynkor om man peelar sig med dem.

silkworm-cocoon

Det här skönhetsknepet är alltså vardagsmat för bland andra japanerna.
I boken med den magiska titeln ”Japanese Women Don’t Get Old Or Fat” berättar författarinnan Naomi Moriyama hur de japanska geishorna använde dem för att få vacker hud, något som även dagens japanskor tagit efter.
Flera välkända, exklusiva hudvårdsmärken använder också silket i sina krämer, bland andra det japanska märket Sensai Kanebo,.

Men hur gör man då?

japanese-women-dont-get-old-75502l1De små vita, fluffiga kokongerna som ser ut som pyttesmå fågebon ska blötas i hett vatten för att bli mjuka och sedan skrubbas försiktigt på ansiktet – och gärna lite mer på de områden som behöver extra hjälp.

Om kokongerna spunna av masksaliv fungerar?
Ingen aning, men när en reporter på brittiska Daily mail nyligen testade kokongerna under fyra veckor fick hon bevisat 20 procent färre solskador, och rynkor, huden stramades upp och blev mjukare, vilket är ett tecken på att  kollagenet i huden hade ökat.

I Kina har silkesmasken länge haft en framträdande roll inom medicinen och för att producera silke. Dess kokong är gjord av en enda sammanhängande tråd av råsilke som är mellan 300 och 900 meter lång, men för att kunna utvinna det fina silket får inte larven käka sig ut ur sin kokong, vilket är den gör naturligt. Istället kastas kokongen i kokande vatten vilket dödar larven men också gör det enkelt att nysta upp kokongen så att silket är oskatt. Larven äts sedan ofta upp eller används i vissa traditionella mediciner.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda

Agneta Elmegård ingår i juryn för The James Dysons hållbarhetspris 2020

Följ på Bloglovin

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Lucas Klarén och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB