Startsida / Inlägg

Tar dina kläder livet av dig?

av Petra Weiss

louboutinVill man vara fin får man lida pin, sägs det.
Och när man tittar lite närmare på vilka kläder vi sätter på oss då inser man att det är inte bara smärta vi tillfogar oss själva.
Vi dör nästan.
Ormskinnstajta jeans som får oss att andas i små, korta, häftiga flämtningar? Check.
Skyhöga, smala klackar som får fötterna att blöda och ryggen att värka? Check.
Ingenting tycks vara för obekvämt för oss om det bara är snyggt. Och gärna exklusivt.
Men skönheten har ett pris.
Här är några klädesplagg som faktiskt KAN ta livet av dig. Typ.

Höga klackar
Det kallas inte mördarklackar för ingenting. Fula förhårdnader och missbildade tår är vanliga om man vinglar runt för ofta på höga klackar. Men det du kanske inte vet är att skor som är fem centimeter eller högre också kan ge allvarligare men i form av stressfrakturer, stukningar och förkortad hälsena. Att gå runt i höga klackar hela tiden kan också ge skador på knäna, vilket kan flytta sig till höften, vidare till ryggen och…..Du fattar, va?

Tajta jeans
Visst är det läckert med riktigt tajta jeans, men vad tycker egentligen dina inre organ? Inte alls. När organen trycks ihop så mycket och så länge och ofta kan du drabbas av allvarliga problem med gaser i magen och det otäcka tillståndet meralgia paresthetica, vilket är en nerv som ligger i kläm på grund av att benet tryckts ihop för mycket. Det kan i sin tur orsaka stickningar, brännande smärta i utsidan av låret och en känsla av att dina ben domnar. Men rumpan ser säkert snygg ut!

Örhängen
Du är säkert jätteduktig och väljer örhängen som inte innehåller nickel. Jätteduktigt! Men de där flodhäststora ringarna tänker du ta på dig ändå, va? Ajabaja. Riktigt tunga örhängen kan inte bara töja ut örsnibbarna utan i värsta fall också göra så att de rivs sönder helt. Att fixa det är en dyr och smärtsam historia som du säkert hellre är utan?

Slips
Ha ha ha! Erkänn att det är exakt så du reagerar när du läser ovanstående ord?  Sååå, om vi då citerar en studie publicerad av The British Journal of Ophthalmology som avslöjar att en slips tätt mot halsen varje dag kan vara en riskfaktor för ökat tryck i ögat och möjligen glaukom, hur skojigt tycker du då att det är? Tänkte väl det.

Flip-flops och platta skor
Visst. Det är vansinnigt bekvämt att flappa runt i ett par platta skor. Och hur kan något så härligt härligt vara farligt farligt tänker du? Väldigt mycket. Skor som inte ger foten något stöd alls kan leda till att fotvalvet sjunker ner eller kollapsar och det kan dessutom orsaka hälsporre vilket inte alls är en gren inom hästsporten utan en smärtsam inflammation i vävnaden på undersidan av foten vilket tar månader att återhämta sig från. Skorna kan också ändra ditt sätt att gå eftersom du omedvetet måste kämpa för att hålla dem fast på fötterna vilket gör att du tar kortare steg och kryper ihop med tårna. Snyggt! Förutom det sanslöst osexiga med det kan du också få ont i höften, knäna och ryggen.

Shape-plagg
Varför ska jag träna och sluta käka bullar varje dag när jag kan åla mig in i ett smart shape-plagg som håller in och trycker ihop hela mellersta partiet, tänker du?
Tja, kanske för att du inte vill ha halsbränna med äckliga sura uppstötningar eller bråka med dina tarmar som inte alls uppskattar allt extra tryck hela tiden? Men bara därför.

Stringtrosor
Men HUR i all världen kan en så liten tygbit göra någon skada? Men se där! Man ska icke förakta små sakers påverkan i livet. Det där yttepyttiga tygstycket lämnar större delen av dina nedre regioner oskyddade från gud vet vad och alltså löper de också större risk att bakterier sprider sig från en plats till en annan. Säg efter mig: svamp och urinvägsinfektion. Så! Nu kan du två nya ord som du säkert aldrig sagt i samma mening som string förut.

Gigantiska väskor
Det är praktiskt att kunna ha med sig hela bohaget, men måste du verkligen det? Vad är det som är så viktigt att du måste fylla en hel överdimesionerad väska och slänga upp på din stackars axel? Något som är betydligt viktigare än din kropp, det är helt klart. Tunga väskor på axeln ger snebelastning och ryggont, ont i skuldrot, nacke och huvudvärk. Har du riktigt otur kan du få en degenerativ ledsjukdom. Men du har i alla fall alla dina saker med dig som tröst när det gör som allra ondast.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda

Agneta Elmegård ingår i juryn för The James Dysons hållbarhetspris 2020

Följ på Bloglovin

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB