Startsida / Inlägg

15 vägar till en knasterfri vinter

av Petra Weiss

www_Model with Magnifying Glass Foto: Revealskin/Dermarome

Kallt ute, varmt inne.
Inte konstigt att huden slår bakut och blir ett enda inferno av klåda, torra flagor och tunna, fina linjer.
Dags att vara lite extra snäll mot huden och ge den en rejäl fuktchock så får du snabbt tillbaks den lena känslan från i somras.

1. Ta det lugnt
De flesta av oss är lite väl övernitiska när det gäller rengöringen av ansiktet. Visst är det viktigt att få bort alla makeuprester, men när du använder varmt vatten och kraftiga tvålar finns risken att du i stället tvättar bort hudens naturliga fukt. Använd alltid mild rengöringskräm och svalt/kallt vatten.

2. Glöm långa heta duschar
Visst är det skönt med långa heta duschar när det är minusgrader ute, men nu får du glömma dem i några månader. Duscha max i tio minuter och då i ljummet vatten. Har du inte ett extremt skitigt jobb så behöver du faktiskt inte använda tvål på armarna, benen och ryggen varje gång du duschar. Stå inte i duschstrålen när du tvålar in dig och använd en mild duscholja.

3. Fukt fukt fukt
Smörj in dig varje dag med en fuktkräm som är speciellt anpassad till just din hudtyp. Men gör det direkt efter duschen, medan huden fortfarande är lätt fuktig och varm. Byt också till en kraftigare kräm under vinterhalvåret, då huden behöver lite extra näring.

4. Peela
Även en riktigt torr hud behöver en omgång med peelingkrämen då och då. Om huden är alltför torr och flagig kan inte den fuktgivande krämen göra sitt jobb ordentligt. Har du möjlighet, testa en lättare aha-peeling på salong, det sopar bort alla döda hudceller och gör huden mer mottaglig för en fuktboost.

5. Glöm inte natten!
Ha gärna en speciell kräm på natten som är extra kraftig och näringsrik. När huden vilar på natten bygger den upp de skador som den fått under dagen från luftföroreningar, sol och vind. Hjälp den gärna lite på traven med en riktigt bra nattkräm.

6. Tveka inte att söka hjälp
Om du har testat allt och huden fortfarande känns torr, flagig och irriterad ska du söka hjälp hos en hudläkare som kan utreda vad det beror på och rekommendera vilken behandling som kan fungera för just dig. Vänta aldrig för länge! En hud som är torr med klåda är både fysiskt och psykiskt påfrestande och kan leda till svårare hudproblem om den lämnas obehandlad.

7. Drick vatten
Precis som på sommaren är det viktigt att dricka vatten för att fukta huden inifrån. Det gör inte bara din hud vackrare, det ger din hälsa en extra boost också.

8. Skydda mot omgivningen
Många experter anser att vi behöver solkräm även på vinterhalvåret eftersom vi även du utsätts för ultravioletta strålar. Många hudkrämer har spf 15 i sig, vilket kan vara bättre än att lägga till en solkräm ovanpå din vanliga kräm eftersom många renodlade solkrämer kan irritera känslig hud.

9. Undvik parfym
En torr hud är också känsligare än annars. Försök hitta en hudkräm som inte innehåller parfym, som kan verka irriterande och orsaka allergi. Undvik också färgämnen och alkohol i krämen.

10. Smörj rätt
Smörj alltid in huden direkt efter bad eller dusch. Badda huden tills den är nästan torr och smörj sedan.
Glöm inte att återfukta händerna efter varje tvätt! Riktigt fet och kraftig kräm behöver du bara ha i ansiktet om du är extremt torr, däremot kan du smörja in benen, händer och fötter med fetare krämer.

11. Klä dig rätt
Skippa de kliiga ullkläderna i vinter, det irriterar bara huden och gör den ännu torrare. Bär hellre cashmere eller bomull som är snällare mot huden. Däremot ska du försöka skydda huden så mycket som möjligt mot den kalla luften. Bär halsduk, vantar och mössa och gärna strumpor som går högt upp på benet så att kylan inte letar sig upp under byxorna. Undvik för tätsittande kläder och välj mjukmedel utan parfym.

12. Medicinbovarna
Det finns en hel mängd olika mediciner som kan torka ut huden, bland annat vissa mediciner mot högt blodtryck, akne och andra hudåkommor. Om du får problem med alltför torr hud, fråga din läkare om det finns alternativa mediciner.

13. Åldern – största boven
75 procent av alla över 64 år har torr hud. Förklaringen heter hormoner – eller förändringen av dem. Med åren förändras hormonhalterna och många får torr hud.

14. Ämnen som kan hjälpa huden
Det finns ingen anledning att betala en förmögenhet för krämerna. Däremot kan du kolla om det innehåller följande: Ceramider, hyaluronsyra, lanolinolja,  glycerin – hjälper huden att hålla kvar fukten och lugnar torr hud.

15. Ät rätt
Ät Omega-3 rik mat. Essentiella fettsyror kan hjälpa till att behålla hudens naturliga oljor. Mat som är rik på omega-3 är bland annat lax, hälleflundra, sardiner, linfrön och valnötter.

Mina personliga 5 räddare i vinternöden:
Elizabeth_Arden_Eight_Hour_Cream_Skin_Protectant_Fragrance_Free_50ml_13666414211. Klassikern. Elizabeth Ardens mirakelsalva Eight Hour Cream Skin Protectant funkar faktiskt nästan mot allt på både små och stora och är ett måste i mitt badrumsskåp året om, 440 kr/50 ml.

97517942. Krämig. Egentligen funkar vilken krämig och tjock bodybutter som helst, men en favorit är Fondant Firming Cream från Nuxe som inte bara gör huden mjuk utan också doftar sommar, sol och semester i tropikerna… 515 kr/200 ml.
olja3. Oljig. Kicks duscholja Skin Treat Pure Natural Oils Shower Oil är skön och snäll mot torr hud när man vägrar skruva ner värmen i duschen en kall vintermorgon. Pris: 69 kr/250 ml.

10946_49731679687104. Lyx för huden. Jag önskar varje gång jag köper den att den var billigare, men den räcker länge (ca 20 gånger) och huden får verkligen en riktig fuktboost! Perfekt att sova med! Sensai  by Kanebo Cellular Performance Hydrachange Mask, 1165 kr/75 ml.
207386s5. Rengör. Jag väljer alltid rengöringslotion på vintern när jag är torr, och Apolivas Sensitive Rengöringslotion har ett bra pris och finns oparfymerad som är extra skonsam. Pris: 99 kr/150 ml.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB