Startsida / Inlägg

Ny laser förvandlar bruna ögon till blå – på 20 sekunder

av Petra Weiss
Skärmavbild 2015-03-22 kl. 23.09.02

Amerikanska laserföretaget Strōma Medical tycks anse att alla borde ha blå ögon.
De har nämligen precis tagit fram världens första laser som kan förvandla bruna ögon – till blå.
På sin hemsida upplyser företaget om att alla har blå ögon, men i det fallet de är bruna, så är det en tunn hinna pigment som täcker det färgade delen av ögat och gör att de får en annan färg än blå. Med deras procedur tar laser bort det pigmentet och tar fram ”patientens naturliga blå ögon”.…
Efter behandlingen ser iris mörare ut, precis som när man tar bort pigmentfläckar på huden. Därefter försvinner pigmentet gradvis, något som tar två till fyra veckor.
Än så länge finns lasern inte ute på marknaden eftersom flera studier krävs innan den blir godkänd, enligt Strōma Medical.
Priset för att ”slippa” sina onaturliga bruna ögon med den 20 sekunder långa behandlingen är nästan 50000 kronor och enligt företaget har de redan behandlat 17 personer från Mexiko och 20 från Costa Rica och det är en lång kö av patienter som väntar på att bli behandlade i USA där mindre än en femtedel av invånarna har ljusa ögon vilket gör det så ovanligt och eftertraktat, förklarar företaget.
I USA har flera ögonläkare varnat för att proceduren kan öka trycket i ögonen och också då risken för glaukom, grön starr.
Vi hoppas och tror att det här bara är ett ovanligt tidigt aprilskämt.

 

FAKTA ÖGONFÄRG
Nästan alla barn med europeisk härkomst föds med riktigt klarblå ögon men färgen mörknar så snart ögonen utsätts för ultraviolett ljus. Den slutgiltiga ögonfärgen bestäms av hur mycket melanin som produceras i ögonen. Melanin är också det som ger färg åt huden och håret och lite melanin ger blå ögon medan mycket melanin i stället ger mörkbruna eller svarta ögon. Du som har gröna, grå eller ljust bruna ögon ligger någonstans däremellan.
Men, och här har Strōma Medical fel. Är barnet av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har ögonen mer melanin redan från början vilket också gör att de har mörka ögon redan från födseln. Frågan är då hur ”naturligt blåögda” de är?

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Love Isakson Svensén och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB