Startsida / Inlägg

Bär du på ungdomsgenen?

av Petra Weiss
View image | gettyimages.com Rachel Weisz – 45 eller 35…?

Om du ser tio år yngre ut eller mer än din faktiska ålder är det förmodligen inte dyra krämer eller smärtsamma skönhetsbehandligar du har att tacka för det.
Du bär troligen på ”ungdomsgenen”.

Forskarnana vid Harvard har nyligen upptäckt att det finns en gen som gör att bäraren ser betydligt yngre ut än sin ålder – och är du svart är det dubbelt så vanligt att du bär på den jämfört med om du är vit.
Enligt forskarna har var tionde vit och var femte svart kvinna och man genen som tycks vara betydligt mer effektiv när det gäller att reparera skador på DNA och bättre på att skydda kroppen mot yttre faktorer som åldrar huden.

Upptäckten presenterades nyligen vid ”World Congress of Dermatology” i Vancouver, Kanada och baseras på  genetiska uppgifter från över en miljon människor.

”Många av oss har trott att människor med mörkare hud åldrades bättre på grund av att de har mer pigment och bättre skydd mot solen, men nu har vi upptäckt att det ligger betydligt mer bakom det än så”, säger forskaren Alexa Kimball som är professor i dermatologi vid Harvards universitet.

Forskarna tror nu att upptäckten kan vara nyckeln till något av ett framtida naturligt ”ungdomselixir” och man planerar nu att knäcka koden till varför just den genen klarar av att hålla huden ung längre.

Kanske har vi nu också förklaringen till varför en del stjärnor ser betydligt yngre ut än sina jämnåriga – till exempel brittiska skådespelerskan Emma Thompson som ser betydligt yngre ut än sina 56 år eller Kate Winslet, 39 och Rachel Weisz, 45. Alla tre har de alltid kritiserat Hollywoods jakt på ungdom och hävdar att de aldrig gjort något för att se unga ut. Kanske har de bara haft tur och begåvats med ungdomsgenen?

 

View image | gettyimages.com Iman Bowie – 59 eller 45..?
View image | gettyimages.com Jennifer Aniston – 46 eller 35?
View image | gettyimages.com Will Smith – 46 eller 36?
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB