Startsida / Inlägg

Våga se skönhet utanför de glossiga magasinen

av Petra Weiss

Kanske har du en bild av vad du tycker är vackert. Inte nödvändigtvis för att du tycker så – utan för att du har matats med ett visst skönhetsideal sedan födseln. Men vågar du ta dig tid och öppna ditt sinne för det som faktiskt är vackert utanför ”normen”?

Det vågade Rick Guidotti.

Han var en av modevärldens mest eftetraktade fotografer och anlitades av klienter som Yves Saint Laurent, Revlon, Harper’s Bazaar, L’Oréal, Elle och GQ.
Under flera år fotograferade han modeller och stjärnor som de flesta ansåg vara världens vackraste män och kvinnor.
Tills han en dag fick nog.

Under en paus från en fotografering för några år sedan fick han syn på en vacker flicka vid en busshållplats – men till skillnad från modellerna han plåtade var hennes hud och hår kritvitt på grund av albinism.

Mötet fick honom att börja leta efter mer information kring albinism och också om andra typer av genetiska skillnader. Det han fann gjorde honom deprimerad.

– Alla bilder jag hittade var sorgsna och avhumaniserade. I medicinska böcker sågs barn med en genetisk skillnad som sjukdomar, som först och främst en diagnos, inte som människor, skriver Rick Guidotti på sin hemsida.

Han slutade inom modevärlden och startade istället organisationen Positive Exposure.

”När jag jobbade inom modevärlden var jag alltid frustrerad för jag blev tillsagd om vem jag skulle fotografera och vem som var vacker. Hur ska man få människor att förstå och se skönheten i mänskligheten. Hur ska man leda in människor på ett annat svår? Hur får du människor att se de som är annorlunda som barn och människor i första hand och inte som offer? Medlidandet måste försvinna. De här barnen måste få bli sedda som deras föräldrar ser dem, som deras vänner ser dem, som värdefulla och positiva medlemmar i samhället, som vackra”, förklarar han på sin hemsida.

Idag fotograferar han det han tycker är vackert och han använder fotografi och video för att omvandla omvärldens syn på människor som lever med genetiska skillnader, från albinism till autism. De erbjuder också föreläsningar,  utbildnings- och opinionsbildningsprogram över hela världen och går runt med hjälp av bidrag från organisationer och privatpersoner eftersom organisationen drivs ideellt.

Skärmavbild 2015-08-24 kl. 23.26.58

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Aleksandra Wojcik, Paula Westerberg, Karl Meyer von Bremen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB