Startsida / Inlägg

När livet ger dig citroner – använd dem som deo!

av Petra Weiss

CitronMånga deodoranter innehåller en mängd kemikalier och märkliga ingredienser som är skadliga för våra kroppar.
Men det finns en sak som kan funka nästan lika bra som en kemiskt framställd deodorant.
En citron.
Enligt Ellen Marmur, professor i dermatologi vid Mount Sinai Medical Center, kan citronjuice användas som en naturlig deodorant eftersom citronsyran i den dödar bakterier och odör. Det enda den inte riktigt fixar är att hålla armhålorna torra.
– Antiperspiranter, även naturliga sådana, blockerar svettkörtlarna en aning. Det kan inte citronen, säger Marmur i en intervju med Allure.

Om du inte har koll på skillnaden mellan deodorant och antiperspirant så kan man kort förklara det med att en deodorant eliminerar eller maskerar dålig lukt medans en antiperspirant ofta innehåller en aktiv ingrediens som aluminiumklorid som ska stoppa svettningar och hålla dig torr.

– Citronsaft har en mild, sammandragande effekt som påminner om antiperspirantens. Citrondoft är också bra för att dölja dåliga lukter. Titta bara hur ofta rengöringsprodukter innehåller citron! Den enda nackdelen är att den är sur så om du är benägen att få irriterad hud, särskilt efter rakning, så bör du vara försiktig. Citronsaft gör också huden känslig inför solexponering, säger Marmur till Allure.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB