Startsida / Inlägg

Näshår – bra eller dåligt? Och så blir du av med det

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

En sak är säker! Hår i näsan väcker känslor. Bachelordeltagaren Chris Soules, 33, har kluvit USA i två läger genom att dela med sig lite för mycket information om sin kropp på Twitter.
Efter tweeten, ”Jag har vaxat bort mitt näshår i dag och det känns fantastiskt, nu är det slut på plockandet av ett och ett!”, har debatten näshår flugit upp som en raket i cyberrymden.

Det här är väl inte riktigt vad man väntar sig av en farmarkille”, ”Isch, känns det verkligen bra? Är inte näshår där av en speciell anledning?” och ”för mycket information, tack” ser man i kommentarsfältet på hans twitterflöde.
”The Bachelor”-stärnan, Chris Soules, är en bonde ifrån Arlington som inte förväntas röra sitt kroppshår. Han kallades till och med ”Prince Farming” i programmet som dock inte slutade i kärlek i realityserien.

Därför har man näshår:
Näshårtes främsta uppgift är att agera som ett filter för smuts och damm, så att det inte hamnar i luftvägarna. Håren hjälper också till att bibehålla fuktigheten i näsan genom att fukten fastnar i näshåret vid utandning.
Källa: Wikipedia.

Olika sätt att ta bort näshåren på:

Pincett:
Aj aj, plocka inte dina näshår. Du kan få inflammation i hårroten och det kan börja blöda.

Näshårstrimmer:
Det finns två varianter på marknaden. Antingen med linjärt skärhuvud, eller runt skärhuvud. Båda är lika effektiva och skär av hårstrået nära roten.

Vaxning:
De flesta vaxproducenter har vaxremsor speciellt anpassade för ansiktshår, men rekommendationen är att gå i väg till salong för att få håret bortryckt.

IPL:
Intensivt pulserande ljus är en teknik som följer hårets pigment ner i roten som dör av det intensiva ljuset. Permanent metod. Gör aningen ont.

Sax:
Om du vill använda sax se till att saxen är anpassad för ändamålet, det vill säga har rundande ändar.

Bränna:
Näshårsborttagningsmetod som är vanlig i mellanöstern är att man bränner bort näs- och öronhår. Med hjälp av en lite glödgad spira bränner man bort de oönskade håren. Utförs på salong! Inget att prova hemma.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet Kate Moss L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda

Agneta Elmegård ingår i juryn för The James Dysons hållbarhetspris 2020

Följ på Bloglovin

 • Tjänstgörande redaktörer: Sebastian Laneby och Lina Thorén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB