Startsida / Inlägg

Nytt ämne i sikte för att förebygga UV-skadad hud

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Det tyska kemiföretaget Wacker har lanserat ett ”naturidentiskt” ämne, hydroxytyrosol i produkterpå den brasilianska och sydamerikanska marknaden. Ämnet presenteras på den stora skönhetsmässan In-cosmetics som går av stapeln i Sao Paolo, Brasilien nästa helg.

Hydroxytyrosol är en stark antioxidant och marknadsförs under namnet HTEssence och påstås av Wacker att skydda mot fria radikaler och mot UV-strålning både i huden och håret. Sannolikt kommer viatt hitta det i hårvårdsprodukter som hårmasker, leave-in balsam och i anti-agingkrämer framöver.

Hydroxytyrosol sägs kunna förebygga rynkbildning och hudens åldrande samt påverka melaninproduktionen så att pigmentfläckar löses upp. Den har ett extremt ORAC-värde på 45.000 μmolTE1/g, vilket är 30 gånger högre än C-vitamin, till exempel.

I naturen finns hydroxytyrosol i oliver och olivblad men är väldigt kostsamt att utvinna och man får bara ut 40 procents renhet när man pressar bladen på ämnet.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Nils Höglander, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB