Startsida / Inlägg

Chokladen som ska göra dig snygg – Esthechoc

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
estechock
Estechoc är ett nytt kosttillskott som ska hjälpa huden att skydda sig mot fria radikaler med hjälp av starka kakaopolyfenoler och antioxidanten astxantin som ska förstärka den antiinflammatoriska effekten i huden.  Foto Agneta Elmegård

Det har tagit tio års forskning att ta fram den. Chokladen Esthechoc, som egentligen är ett kosttillskott, går helt klart in under kategorin ”för bra för att vara sant”. Om den fungerar!
Förra veckan var det en stor pressbaluns och invigningsfest på hotell HTL på Kungsgatan i Stockholm med inbjudna forskaren från Cambridge, ryssen Ivan Petyaev, som ligger bakom den lilla chokladbiten på 7 gram som ska öka mikrocirkulationen i huden med 73 procent efter några veckor. Bakom det hemliga patentets framtagning ligger även norrmannen Anders Struksnes som var en av forskarna bakom det hudstärkande tillskottet Imedeen som kom på 90-talet. Den gången byggde patentet på en marin fusion mellan alger och rött te – rooibosteet.

Snubbar som jobbar
Snubbar som jobbar. Anders Struksnes till vänster och Ivan Petyaev, männen bakom den ”smarta chokladen” esthechoc,

Det som Estechoc nu tagit patent på är en fusion mellan kakaopolyfenoler och det marina ”färgämnet” astaxantin (6000 gånger starkare än C-vitaminer). I den lilla chokladkakan har de lyckats pressa in lika mycket astaxantin motsvarande innehållet i 300 gram lax och kakaopolyfenoler motsvarande en hundragrams ren chokladkaka.

Invigningen på Hotell HTL var välbesökt
Invigningen på Hotell HTL var välbesökt

Hemligheten ligger, enligt Ivan Petyaev, i en teknik som närmast kan liknas vid en micellär framställning. Jag kallar det för kardborrsteknik eftersom det är lättast att förklara det så. Det är, enkelt beskrivit, så att nyttigheterna hakar i varandra, omsluter varandra och skyddar de aktiva substanserna.
Tack vare den här tekniken som vi kallar för astacelle crystal defence system, har vi en substans som står emot magsyran och hindras ifrån att brytas ner i levern och på ett säkert sätt transporterar ut nyttigheterna i huden istället där de kan verka. I våra kliniska tester såg vi att inflammationerna i huden dämpades i huden och just inflammationer är en dålig sak om man vill behålla hudens kondition upp i åldrarna, förklarar Petyaev på releaseeventet.

En ask med 21 dagars förbrukning kostar runt 400 kr.
En ask med 21 dagars förbrukning kostar runt 400 kr.

Cambridgeuniversitetet i England har gjort egna studier som de menar att de kan mäta förbättringar i huden efter bara 3 veckors dagligt intag av kakan. Ökad mikrocirkulation, bättre näringstillförsel, syremättnad och avgiftning, lovar studien.

I deras pressutskick står det dessutom att ett dagligt intag, citat: ”hjälper till att motverka åldersrelaterad förlust av viktiga faktorer som fasthet, lyster och mjukhet”.

Chokladen som släpptes i början på året i England har redan fått flera prestigefulla pris.
Chokladen som släpptes i början på året i England har redan fått flera prestigefulla pris.

 

 

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB