Startsida / Inlägg

Sömnen har inte förändrats på tusentals år

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

En ny studie visar att vi oberoende var vi bor, lever och hur vi lever, får vi tillräckligt med sömn ändå. Trots alla stress- och storstadslarm samt farhågor om att datasamhället intrång och städers ljus håller mänskligheten vaken. Människor som lever i jägar- och samlarsamhällen i Afrika och Sydamerika sover inte mer än vi. Trots allt buzz omkring oss.

Enligt kartläggningen sover jägare och samlare mellan 6,9 och 8,5 timmar varje natt. Det vill säga ungefär som alla andra. Och inte tar de en massa tupplurar heller. Skönhetssömnen är inte i fara alltså.

I den aktuella studien, som presenteras i Current Biology, försåg forskarna 94 vuxna personer från tre olika jägar- och samlarsamhällen i Bolivia, Tanzania och Namibia med ”klockor” som registrerade deras sömn och vakenhet. Det visade sig också att de flesta gick och lade sig flera timmar efter solen gått ner och vaknar innan solen går upp. Tvärtemot vad man  velat påstå var fallet var hos naturfolk i tidigare studier.

Studien visar också att kroppens temperaturregulator spelar stor roll i när vi somnar och vaknar.

 

Apoteket AB har nominerat vår egen Agneta Elmegård som 'Årets skönhetsskribent 2015'!
Apoteket AB nominerade 2015 Agneta Elmegård till 'Årets skönhetsskribent'!

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Akademikliniken Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Foundation L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda

Följ på Bloglovin

Senaste inläggen
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB