Startsida / Inlägg

Stora Skuggan: Nytt moln på svenska parfymhimlen

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Ett nytt svenskt parfymconcept " Stora skuggan" skapar dofter ur legender och väderfenomen.
Ett nytt svenskt parfymkoncept ”Stora skuggan” skapar dofter ur urbana legender och väderfenomen.

Se upp Neotantric, SG79 STHLM, Byredo, Agonist och Vilhelm Perfumerie (Zlatan?). Nu kommer ytterligare ett svenskt parfymhus. Det stora vemodet rullar in över Sverige när det Stockholmbaserade konceptparfymhuset Stora Skuggan släpper sin första parfym.

Den första doften i en trilogi, är baserad på en legend om en eremit i den Schweiziska urskog som vandrat runt där de senaste tio åren i en kamouflage-cape och gasmask. Ingen verkar veta vem det är eller varför personen gömmer sig där. Ungefär som vilka som ligger bakom märket. Enligt Rodeo beskriver kvartetten sig själv som citat: ”En alkemisk syjunta”.

Jag har inte testat doften själv men enligt Rodeo så är deras första doft ”en djup, komplex och intensivt skogig doft med inslag av blommor och kryddor”. Det kan i och för sig betyda exakt vad som helst.

Tvåan som är under produktion av den något hemliga stockholmskvartetten bakom Stora Skuggan, heter ”Silphium” och är inspirerad av antikens dyraste krydda, som bland annat användes som preventivmedel av romare, greker och egyptier. Den var så eftertraktad att den till slut plockades till utrotning, och är endast bevarad i skrifter och som prägling på mynt. Alltså ytterligare en legend…

Den tredje parfymen har namnet ”Mistpouffer” och är inspirerad av väderfenomenet med samma namn. Över vissa djupa sjöar över hela världen kan man vid tung dimma höra ett ljud som beskrivs som avlägsna kanoner. Fenomenet har tillskrivits många väsen genom alla tider men saknar fortfarande en vetenskaplig förklaring.

Ser fram emot detta hätligt pigga inslag i parfymgarderoben.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Lukas Jacobson, Tobias Johannesson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB