Startsida / Inlägg

Kändisarna som lider av ”satkärring-syndromet”

av Petra Weiss

 Kristen Stewart tänker minsann inte le och se glad och tacksam ut!

Ser du ut som en satkärring?
Skratta lagom. Forskarna har faktiskt kommit fram till att en del människor är drabbade av ett tillstånd som kallas ”Resting bitch face”.
Och detta är helt vetenskapligt, måste tilläggas.
Ett exempel på en kändis som är hårt drabbad av RBF är skådespelerskan Kristen Stewart. Hon, drottning Elizabeth och Victoria Beckham är typiska exempel på tillståndet som oftast drabbar kvinnor.
Förutom Kanye West – han ser också ut som en satkärring enligt forskarna.

För att förklara fenomenet närmare, så handlar detta ingalunda om ett personlighetsdrag utan istället om hur ett ansikte ser ut och uppfattas när det är i vila.
Kristen Stewart har länge hånats för att hon ofta ser lätt irriterad ut, föraktfull och, tja lite tråkig –och givetvis hånfullt överlägsen samtidigt som ansiktet är helt uttryckslöst. En ren och skär konst att få in allt detta utan att röra en enda min, kan tyckas.

Fenomenet med RBF uppfanns redan för ett par år sedan, och en rad kändisar pekades ut, men det är först nyligen som ett par forskare vid Noldus Information Technology bestämde sig för att undersöka om det låg någon vetenskaplig förklaring bakom dessa, kanske inte fullt så sympatiska, ansiktsuttryck.
Jason Rogers och Abbe Macbeth tog hjälp av en ansiktsläsare som undersökte 10000 olika ansikten och då registrerar över 500 uttryck som till exempel glädje, sorg, ilska, rädsla, avsky, tvivel och ett neutralt uttryck.

För att fastställa en baslinje registrerades en rad genuint uttryckslösa ansiktsuttryck. Det gav resultatet 97 procent neutralistet och tre procent med små stråk av känslor, men inget betydande.
Därefter registrerades foton på Kanye West, Kristen Stewart och drottning Elizabeth och plötsligt bedömdes de ”uttryckslösa neutrala” ansiktsuttrycken ha hela sex procent stråk av känslor, alltså dubbelt så mycket som det ”normala”.

När programvaran skulle identifiera den dominerande känslan av dessa sex procent blev svaret förakt, en känsla som bland annat kännetecknas av att ena sidan av läppen är lätt tillbakadragen och ögonen skelar något. Området kring ögnen stramas också åt och munnen kan krökas en aning uppåt som om det är ett leende på gång – fast så långt ifrån ett äkta leende man kan komma. På ett ungefär.

Men även om man fann fler exempel på kvinnor som anammar uttrycket så tror inte forskarna att det egentligen har med kön att göra utan mer medomgivningen förväntningar på hur en kvinna ska uppföra sig – den sociala normen.

Skådespelerskan Anna Kendrick har också ofta fått utstå spott och spe på grund av sitt ansiktsuttryck, något som forskarna tror kommit med åren – och omgivningens krav.

”När Anna var yngre sa regissörerna ”Varför ler du inte mer, du måste le mer, du ser inte särskilt lycklig ut”, något som är mer förväntat av en kvinna än av en man. En kvinna har mer krav på sig att vara lyckliga, le och komma överrens med alla andra”, förklarar Macbeth.

 Anna Kendricks när hon vilar ansiktet lite.

 Drottning Elizabeth när hon inte ler och vinkar åt publiken.

 Kanye West med sitt RBF.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB