Startsida / Inlägg

Vad är fria radikaler? Och vad gör de åt huden?

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

 

 

Under hudens yta pågår det hela tiden en massa kemiska reaktioner. Foto från Getty
Under hudens yta pågår det hela tiden en massa kemiska reaktioner. Foto: från Getty

Fria radikaler sägs vara boven i dramat till de flesta rynkorna vi får i huden. Nu ska jag försöka förklara på ett enkelt sätt vad fria radikaler är för ngt. Enkelt kan man säga att fria radikaler gör många dumma grejjor i huden och därför ska man försöka undvika saker som skapar de här reaktionerna (sol, rökning, avgaser etc). Fria radikaler kan för det mesta delas  in i fyra olika grupper. Och inte sällan sätts det igång en kedjereaktion i huden som gör att åldrande och rynkor uppstår.

Nästa fråga. Hur motverkar man fria radikaler? Med antioxidanter. Men det är ett annat inlägg!

1. Reaktiva syreföreningar (ROS)
Uppkommer genom att enzymer reagerar på inre processer i kroppen men även genom yttre faktorer som UV-strålning. ROS gillar fett och dras till fosfatlipiderna, något som det finns gott om i cellmembranen. När de möts sker det en kemisk reaktion som kemister kallar för lipid peroxidation och som gör att proteiner, kolhydrater och DNA bryts ner.

2. Reaktiva karbonylämnen (Reactive Carbonyl Species – RCS)
Dessa fria radikaler bildas när ROS (reaktiva syreföreningar) reagerar på fetter – lipid oxidation och glykering av proteiner. (RCS är speciellt aggressiva och angriper DNA och proteinmolekyler och är mer giftiga än ROS)

3. Reaktiva kväveämnen (Reactive Nitrogen Species- RCN)
De här är molekyler bildade av kväveradikaler. De bildas när ROS reagerar på kväveinnehåll som exempelvis salpetersyra som lätt tränger igenom olika membran. Den här fria radikalen är inte speciellt aggressiva i huden eftersom den inte stannar kvar i huden utan lätt bryts ner
4. Reaktiva svavelämnen (Reactive Sulphur Species – RSS)
Den här fria radikalen kan uppstå när en ROS-elektron (se ovan) hakar på en sulfatatom i en organisk molekyl och bildar en svavelradikal. Låter knepigt va? Den här svavelatomen kan framkalla Thiol -radikaler (RS) genom oxidation av enzymerna metionin, cystein, glutation och proteiner. Dessa kan i in tur senare reagera med andra fria radikaler. Och det här här verkligen inte bra.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB