Startsida / Inlägg

Bananer kan hjälpa forskare att upptäcka hudcancer

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

 

Bruna prickar på bananer var upptakten till en ny scannerteknik för att upptäcka hudcancer
Bruna prickar på bananer var upptakten till en ny scannerteknik för att upptäcka hudcancer

Forskare vid Washington DC:s University i USA kan vara en bit närmare lösningen på hur hudcancer uppstår och varför vissa drabbas av melanom i huden.
När skalen på en banan mognar utvecklas det mörkbruna och svarta fläckar. Det beror på att enzymet tyrosinas aktiveras i skalet. Det är samma enzym som är finns i huden och hjälper till med pigmenteringen i hyn. Forskarna har nu klarlagt att patienter med diagnosen melanom, den farligaste typen av hudcancer, har visat sig ha större mängder av just tyrosinas i huden.

Upptäckten har hjälpt forskarna att ta fram en speciell ”cancerscanner”, som mäter tyrosinashalten i fläckar på huden.Forskarna kunde konstatera att enzymet är en markör för potentiell tillväxt av den aggresiva typen av hudcancer.

De här nya rönen är spännande och förhoppningsvis kan upptäckten förändra vårt sätt att upptäcka och behandla hudcancer i framtiden. Det kan även innebära att vi kan göra oss av med föråldrade metoder för att upptäcka hudcancer”, säger hudläkaren Tina Alster vid Washington D.C: Universitet i en intervju med New Beauty.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd spf sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Aleksandra Wojcik, Paula Westerberg, Karl Meyer von Bremen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB