Startsida / Inlägg

Miqura – Silke som hudvårdsbehandling

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Screen Shot 2017-02-26 at 20.22.11
Ostbågar till fredagsmyset? Nej silkeskokonger till hudvården från Miqura

Jag har varit i Japan några gånger och kommit hem med små silkestutor som är skitgulliga och som man kan sätta på fingertopparna. Men i ärlighetens namn så har jag inte riktigt fattat hur man ska använda dem! Tills nu!

I veckan som gick var jag på ett pressevent där danska Miqura och äkta paret Elsemarie och Jesper Østergaard startat import av silkestutor, eller silkeskokonger kanske man säger, till Sverige från odlingar i Thailand av en japansk man. Hemligheten i att de är gula ligger i att de korsat en japansk och Thailändsk silkesfjäril vilket resulterat i den osbågefärgade kokongen.

– Silkesmaskarna är som hans barn. De får handhackade mullbär varje dag och odlaren är väldigt noga med att silkesmaskarna har det bra. De här maskarna får leva vidare när de krupit ur sina kokonger till skillnad mot tygindustrin där man måste ha obrutna silkestrådar och därför dödar silkesmaskarna genom att koka hela kokongen, förklarar Jesper Østergaard från Miqura och betonar att en hållbar odling var förutsättningen för att de skulle ta hem den unika produkten.

Screen Shot 2017-02-26 at 20.21.28
Silket frigör en aminosyra som heter cercin när man kokar eller hettar upp kokongerna. Det är detta ämnet som anses gynna hudens celler så huden bblir mjuk och följsam. De kan återanvändas 4-5 gånger  och kokas upp inför varje användning.

Hemligheten ligger i att man kokar silkeskokongerna innan man använder dem som peeling på huden. Företaget Miqura har även tagit fram smarta masker, cheets, puffar och silkesserum som  ska underlätta användandet av silkesprodukterna.

Det finns oändliga användingsmöjligheter av silkesprodukterna och när manväl  börjat kan man inte sluta. Huden blir supermjuk, berättar Elsemarie som tipsar om att man ska göra det till en ritual där hemma som kvinnorna i Asien gör när de håller på med hudvård.

 

Screen Shot 2017-02-26 at 20.24.02
Silkesproteinet sägs återfukta huden, vara bra för solskadad hy och för rosaceadrabbad hy eftersom det verkar antiinflammatoriskt i huden.
visar hur man applicerar silket på huden. Miqura har även tagit fram lätta masker i Korea indränkta i silkesproteiner. Bhöver jag berätta att hade fantastisk hy?
Elsemarie Østergaard visar hur man applicerar silket på huden. Miqura har även tagit fram lätta masker i Korea indränkta i silkesproteiner. Behöver jag berätta att Elsemarie hade fantastisk hy?

 

Mullbärsoldlingen i Chiang May, Thailand där Miqura oldlar de unika silkeskokongerna
Mullbärsoldlingen i Chiang May, Thailand där Miqura oldlar de unika silkeskokongerna
Silkesmaskarna/fjärlien får leva vidare när de lämnar kokongerna
Silkesmaskarna/fjärilen får leva vidare när de lämnar kokongerna och maskarna får prima mat i form av hackade mullbärsblad
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Aleksandra Wojcik, Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB