Startsida / Inlägg

Helena Rubinstein – 115 år i skönhetens tjänst

av Petra Weiss
POSTER
Helena Rubinstein firar i år 115 års jubileum. Den första fuktgivande krämen Valaze kom redan 1900. Helena Rubinstein var pionjär i många avseende. Hon var bland annat först ut med att kategorisera olika hudtyper (1910), först ut med den vattenfastamascaran (1939) och först ut med den första anti -age produkten i förebyggande syfte (1956)

Helena Rubinsteins syn på skönhet var enkel.
– Det finns inte några fula människor – bara lata, var hennes motto.
År 1902 öppnade polska Helena världens första skönhetssalong i Melbourne och några år senare var succén ett faktum.
Drygt 50 år senare lanserade hon de första anti-age krämerna.

Det är ingen underdrift att påstå att Helena Rubinstein är en av de kvinnor som betytt mest för skönhetsindustrin.
Hon föddes som Chaja Rubinstein den 25 december 1871 i Krakau, Polen, som äldsta barnet i en familj på 8 döttrar.
Hennes far, affärsmannen Naftali Herz Horace Rubinstein och hans maka Augusta Gitte (Gitel) Scheindel Silberfeld Rubinstein hade det ganska gott ställt, så de hade råd att skicka Helena till Schweiz för att studera medicin en tid, men 1900 flyttade hon till Australien där hon tog jobb på ett apotek i en liten stad där hon blandade till egna skapelser och sålde.

TJM_Rubinstein_31-PhotowithMask
Tack vare en artikel som hennes blivande man skrev, så gjorde hennes kräm Valaze snabbt succé och 1902 öppnade hon världens första skönhetssalong i Melbourne, med tusentals beställningar på krämen. Det blev grunden till hennes imperium.
Efter tio år i Australien flyttade hon till London för att studera och fördjupa sina kunskaper om huden tillsammans med dermatologer, biologer och dietister.
Sex år senare öppnade hon en salong i London och ytterligare sju år senare, 1915, slog portarna upp för en salong i New York och 1917 fanns hennes produkter att köpa på varuhusen.

helena r
Helena Rubinsteins rykte som skönhetsdrottning spreds snabbt. Hon ansågs passionerad, bestämd och med en stor nyfikenhet som fick henne att töja på gränserna och våga upptäcka nya möjligheter inom skönhetsvården.
Det finns inga fula människor, bara lata, sa Helena Rubinstein ofta och menade att alla borde lägga ner lite tid på sitt utseende för att se bättre ut och några hopplösa fall fanns inte.
Hon bestämde sig för att starta upp skönhetsskolor och skönhetsdemos för kvinnor och lanserade den smått revolutionerande idén om en fitnessdag i skönhetens tecken, med näringskonsultation, analys av huden, massage och hårstyling.

Från att ha koncentrerat sig på hudvård gick Helena Rubinstein och hennes snabbt växande företag Helena Rubinstein, Incorporated, mer och mer in på kosmetikdelen och 1939 skapade hon en produkt som många kvinnor världen över är evigt tacksamma för främst sommartid – den vattenfasta mascaran.
Produkten var en vidareutveckling på kemistens T.L. Williams uppfinning från 1813-talet, då han uppfann mascaran till sin syster med endast två ingredienser, färgämne och carnauba wax. Han startade senare företaget Maybelline, men det är en helt annan historia.
Flera år senare, 1957, var det också Helena Rubinsteins företag som skapade den första mascaran på tub.

helenar

Helena Rubinstein var genuint intresserad av den medicinska aspekten inom hudvård och forskade själv fram sina produkter i laboratorium med hjälp av sina medicinska kunskaper.
Hon var först med mycket inom hudvården och 1930 kom hon med den första exfolierande produkten, Beauty Washing Grains.
1935 släppte Helena den första hormoberikade hudvårdskrämen och fem år senare gav hon sig in på helt nya skönhetsområden – anti age. Men det tog flera år innan studierna var klara och 1953 släpptes världens första skin-firming produkt, Contour Lift Film, baserad på upptäckten av kollagenets avgörande roll för hudcellernas förnyelse.

Helena Rubinstein som numera ägs av L'Oreals lyxdivision firar jubileet med att ta fram en ny extra potent variant av Powercell, som innehåller stamceller från Edelweiss och tång från Bretagne.
Helena Rubinstein som numera ägs av L’Oreals lyxdivision firar jubileet med att ta fram en ny extra potent variant av Powercell, som innehåller stamceller från Edelweiss och tång från Bretagne.

1940 var det också Helena som lanserade första hudvårdsserien för män.
Helena fortsatte att bana nya vägar inom skönhetsindustrin och 1954 kom den första vitaminberikade skönhetsbehandlingen, Lanolin Vitamin Formula och två år senare en återfuktande produkt, Skin Dew.
1 april 1965 dog Helena Chaja Rubinstein i sitt hem i New York, 93 år gammal, men fortfarande mycket vacker och naturligtvis med makeupen och diamantörhängena på.
Hon tillät aldrig sig själv att bli lat.

IMG_5804
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB