Startsida / Inlägg

Annemarie Börlind högteknologiskt ekomärke

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Det var är allting började på 50 talet. I Calw Altburg startade Annemarie LIndner sitt eget ekomärke tillsammans med apotekaren
Det var är allting började på 50 talet. I Calw Altburg startade Annemarie Lindner sitt eget ekomärke tillsammans med apotekaren Herman Börner. Resten är ekohistoria

Jag har varit i Tyskland och besökt Annemarie Börlinds fabrik som ligger vackert belägen i Schwarzwaldskogen söder om Stuttgart. Annemarie Börlind startade som företag 1958 i sydtyska Calw Altburg. Då hade Annemarie Lindner varit på flykt från Östtyskland eftersom regeringen ville konfiskera hennes företag.

I Calw Altburg träffade hon apotekaren Herman Börner som fastnat för hennes produkter och ville sälja dem i sin hälsokostbutik. Lindner och Börner slog, inte bara sina kloka huvuden i hop, utan även sina efternamn och namnet Börlind var fött.

borlind.31

Det jag gillar med Annemarie Börlind är att företaget arbetar med flera etiska projekt såsom rosenodlingar i Iran i regionen där vissa av bönderna tidigare levt på att odla opiumvallmo. Ett annat projekt som ligger företaget varmt om hjärtat är rosenkirchsoljeutvinning i ett kvinnokooperativ i Nepal. Oljan är rik på Omega 9 fettsyra och finns i flera av Börlinds kroppsprodukter.

Omgivningarna i Schwarzwaldskogarna är fantastiska och det finns massor av kurorter i varje hörn av skogen
Omgivningarna i Schwarzwaldskogarna är fantastiska och det finns massor av kurorter i varje hörn av skogen.

När företaget firade 50 år på marknaden, 2009, startade företaget House of Hope i en by i Mali där företaget köper all sheasmör till sina produkter. Det ger meningsfullt arbete till många personer i den lilla byn.

Källan där Anne marie Börlind tar sitt vatten till produkterna är belägen 160 meter under jordytan
Vattenkällan där Annemarie Börlind tar sitt vatten till produkterna är belägen 160 meter under jordytan

Jag vill inte ha något på huden som jag inte kan äta”, var Annemaries devis och början till att ekomärket skapades. I dag innehåller många av produkterna källvatten från en 160 meter djup källa i Schwartzwaldskogen och orten Calw Altburg söder om Stuttgart där produkterna tillverkas för en marknad på 32 länder .

Min första kontakt med Annemarie Börlind inträffade på 70-talet. Då såg förpackningarna ut så här!
Min första kontakt med Annemarie Börlind inträffade på 70-talet. Då såg förpackningarna ut så här!

Annemarie Lindner hade en speciell filosofi som hon stod fast vid under hela sin levnadstid (Annemarie Lindner dog förra året 95 år gammal) och den filosofin bestod av fyra hörnstenar. Rengör, balansera, skydda och vårda. Hon kallade systemet för ”systempflege” (systemvård) och Anne Marie Lindner pratade hellre om hudålder än om hudtyper.

Din hud kan upplevas som åldrad och solskadad även om du är yngre och tvärtom kan vissa ha en ung hud för sin ålder”, menar Iréne von Arronet som företräder märket på den svenska marknaden sedan 16 år tillbaka.

Annemarie Börlind tillverkar alla produkterna i sin egen fabrik i Calw Altburg i södra Tyskland.
Annemarie Börlind tillverkar alla produkterna i sin egen fabrik i Calw Altburg i södra Tyskland.

8 miljoner artiklar om året lämnar fabriken i Calw Altburg och Anne Marie Börlind använder sig av spårbar teknik vid sin produktion där du kan spåra alla leden från leverantör till vilken affär i världen som fått slutprodukten.

Vatten har hög prioritet för företaget som nu drivs av tredje generationen Lindner och 1976 beslutade de sig för att tappa eget vatten från en källa 160 meters djup i Schwarzwaldskogen där fabriken ligger.

borlind.23

Inom EU för man diskussioner kring vatten i ekologiska produkter. I nuläget är de inte eniga om huruvida vatten är en ekologisk ingrediens eller inte… och det påverkar förståss procenthalten av ekoingredienser. Ekologiskt framställd produktion handlar egentligen bara om en odlingsmetod, inte framställningsmetod…

Vi anser oss vara ett ekologiskt märke med ekologiska värdegrunder. Men vi använder oss av renat källvatten och andelen ekologiska råvaror är högre än genomsnittsmärken och vi får hela tiden höga utvärderingspoäng av Öko-test som är en ekologisk konsumentupplysningsinstans i Tyskland, förklarar deras kemist Barbara Buecher och förklarar att företaget sedan starten valt bort animaliska råvaror, PEG, mineraloljor, silikoner och parabener. Probiotiska produkter kan inte heller klassas som ekologiska, enligt EU.

Hotell Therme,i den lilla byn Bad Teinach, har fullskaliga Annemarie Börlindbehandlingar och igger ett 30 minuters bilfärd från fabriken i Schwarzwaldskogen
Hotell Therme, i den lilla byn Bad Teinach, har fullskaliga Annemarie Börlindbehandlingar och ligger 30 minuters bilfärd från fabriken i Schwarzwaldskogen

Annemarie Börlind är ett högteknologiskt företag som vunnit flera innovationspriser. Förre forskningschefen var först med att ta fram liposomer som hela hudvårdsvärlden efter detta har använt i sin tillverkning. Företaget var  också bland de första att använda ceramider och nu är det stamcellsforskning, från schwarzwaldrosen, samt probiotika som är på tapeten i företagets produktion.

MIn nya favorit är lindoljan för kroppen som doftra ljuvligt och går in i huden omedelbart. Mums!
MIn nya favorit är lindoljan för kroppen som doftar ljuvligt och går in i huden omedelbart. Mums!
Annemarie Börlinds solskydd innehåller fyra olika solskydd som är godkända av Öko-test (motsvarigheten till Råd och Rön, men som granskar den ekologiska marknaden
Annemarie Börlinds solskydd innehåller fyra olika solskydd som är godkända av Öko-test (motsvarigheten till Råd och Rön, men som granskar den ekologiska marknaden)
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB