Startsida / Inlägg

Solskydd olämpligt för koraller – och barn…

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Koraller har visat sig var känsliga för den vanliga ingrediensen i solskyddsmedel Foto: Mattias Loftén
Koraller har visat sig var känsliga för den vanliga ingrediensen, oxybenzone, i solskyddsmedel Foto: Mattias Loftén, Aftonbladet.

Bidrar du till att bryta ner världshavens korallrev med din solskyddskräm? Ja, kanske men säkert utan att veta om det. Det  är väl ingen som vill ha det på sitt samvete?

2015 kom det en studie som gjorts av en grupp forskare bland annat vid Pacific Biosciences Research Center på Universitetet på Hawaii i Honolulu, USA, som visade att en av de vanligaste solskyddskemikalierna, oxybenzone (Benzophenone-3), har en mycket negativ inverkan på koraller. Studien visar att bensofenon-3 (på svenska) i kontakt med vatten och solstrålar omvandlas till ett gift som bryter ner benmassan hos sex olika korallarter. Forskningen har lett till att Hawaii är först ut att förbjuda ämnet av de amerikanska delstaterna. Oxybenzone är en kemiskt solskyddsämne som finns i tusentals solskydds- och hudvårdsprodukter. Jag vill inte hänga ut något märke här men ni är ju själv läskunniga så kolla på INCI-listan.

Korallerna och fiskar som lever i haven i haven har inget skydd mot giftiga kemikaler. Därför behöver vi konsumenter välja rätt skydd som inte skapar nerbrytning av naturen. Det finns bra solreflekterande alternativ.
Korallerna och fiskar som lever i haven i haven har inget skydd mot giftiga kemikaler. Därför behöver vi konsumenter välja rätt skydd som inte skapar nerbrytning av naturen. Det finns bra solreflekterande alternativ. Foto: Mattias Loftén

En studie från Sahlgrenska sjukhuset visar vidare att bensofenon-3 också lagras i kroppen i flera dagar och att barn under två år inte utvecklat den enzymen i kroppen som bryter ner ämnet. För vuxna kan det dröja flera dagar efter solsemestern innan ämnet försvunnit ur urinen. Urinproven fortsatte efter det att försökspersonerna slutat använda solkrämen. Efter fem dagar innehöll urinen fortfarande bensofenon-3. Den totala mängden utsöndrat bensofenon-3 i urinen var i genomsnitt låga 3,7 procent.

Avhandlingen visar också att flera vanliga solkrämer bryts ner väldigt fort av solljus. I testet ingick sju solkrämer som finns att köpa i vanliga butiker. Solkrämernas fotostabilitet mättes efter 30, 90 och 120 minuter. För tre av de sju solkrämerna försämrades skyddet mot UVA-strålning med mer än 20 procent. En av krämerna försämrades så mycket efter bara 30 minuter.

Vad lär vi oss av det här? Att mineralbaserat solskydd sk fysikaliskt solskydd (typ titandioxid eller zinkoxid) som lägger sig på hudytan och reflekterar solstrålarna är ett bättre val, både för korallerna och våra små! (numera är producenterna noga med att välja bort bensofenon-3 i solskydd för barn, men gör inte misstaget att smeta på din egen solkräm utan att läsa på inci-listan. Min egen killgissning är att det här ämnet så småningom kommer att fasas ut ur solkrämer. Bara att hoppas.

Tills dess. Välj bort.

Nedan några korallsäkra (och säkra för dig också) solskydd!:

Eco cosmetics solskydd har korallmärkning och är säkert att använda utan att skada marina livet
Eco cosmetics solskydd har korallmärkning och är säkert att använda utan att skada marina livet
Holländska märket Sovee är populärt bland surfare och var ett av de första solskydden som anammade forskningen och tog fram ett solskydd säkert för både människan och det marina livet.
Holländska märket Aethic Sôvée, är populärt bland surfare och var ett av de första solskydden som anammade forskningen och tog fram ett solskydd säkert för både människan och det marina livet. Läs mer om det här!

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB