Startsida / Inlägg

Världsvattendagen – Sju sätt att spara vatten

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Grohe tillverkar vattenreducerande duschhuvuden som heter Rainshower Eco och som sparar enormt mycket vatten under varje duschtillfälle. Bild från Grohe.

Idag, den 22 mars 2019, är det FN:s världsvattendag. En dag instiftad för att belysa vikten av ett hållbart hanterande av färskvatten. 

Förra sommaren fick vi oss en rejäl tankeställare när kommun efter kommun i Sverige larmade om låga grundvattennivåer, vilket bidrog till bevattningsförbud. Plötsligt började man tänka om vatten som en bristvara. Och eftersom vi hela tiden tipsar om schampos och krämer här på bloggen så vill vi ge lite tips på hur man kan spara vatten.

1. Stäng av duschen när du tvålar in dig
Stäng av vattnet medan du tvålar in dig eller byt till en modern duschstrilare som automatiskt släpper igenom mindre vatten. En dusch på fyra minuter motsvarar hela 48 liter vatten.

J E Liggetts gör bra fasta schampo som du också kan ta med dig överallt.

2. Använd fasta tvålar och schampobars.
Flytande tvål  och schampo har vatten som största ingrediens i sitt innehåll, vilket är mycket onödigt. Fler och fler producenter tar fram fasta schampobars i sitt sortiment. Lush är ett sådant exempel.

3. Stäng av kranen vid tandborstning
Stäng av vattnet medan du borstar tänderna. Då kan du spara upp till 3 000 liter vatten per året.

Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna.

4. Byt ut packningar
Står kranen eller toaletten och läcker? Detta kan leda till ett vattenspill på hundratals liter per dag. Byt packningar och moderna spolanordningar som sparar vatten.

5. Diska inte under rinnande vatten
Tillhör du dem som låter kranen stå på medan du diskar? Tänk om! Ett enkelt sätt att minska din vattenförbrukning är därför att istället fylla ett mindre  kärl med vatten och diska i den. Använder du diskmaskin? Starta den inte förrän den är fylld till bredden!

6. Köp inte vatten på plastflaskor
Plastflaskor är en stor miljöbov i sig. Det krävs stora mängder vatten för att producera en enda plastflaska. Produktionen av en plastflaska kräver samma mängd vatten som flaskan sedan fylls med. Ett bättre alternativ är att skapa sitt eget bubbelvatten med en kolsyremaskin.

Överväg ditt användande av plast. Det går åt mycket vatten att tillverka plast

7. Ta vara på regnvatten
Bor du i radhus eller villa? Investera i stuprör där du kan leda om vattnet ner i en tunna. Perfekt att vattna trädgården med under torra dagar istället för att använda vatten från kranen.

Källor: Lush, Waterwise, Sodastream, Eden Project, Naturskyddsföreningen och Grohe

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB