Startsida / Inlägg

Hudbibeln av Johanna Gillbro – Sommarens bästa läsning

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Hudbibeln av Johanna Gillbro är en av de mest intressanta böckerna om hudhälsa som släppts på väldigt länge

Fäll tillbaka solstolen och ta på er solglasögonen. Sommarens bästa lästips är boken Hudbibeln  av Johanna Gillbro. Boken innehåller mycket matnyttigt för en hudvårdsnörd och Johanna slår hål på en massa myter, förklarar varför rynkor uppstår och vilka ingredienser som hjälper till att skapa en optimal hudhälsa.

Hallå där, Johanna Gillbro, doktor i klinisk dermatologi vid University of Bradford i England. Författare till boken ”Hudbibeln” (Book Mark)

Du har nyligen gett ut boken ”Hudbibeln”. Varför ska man läsa den?
Om man vill ha mer kunskap om vårt allra största organ, eller om man vill lära sig mer om vad som fungerar och inte fungerar när det gäller hudvårdsingredienser. Vi slår också hål på några av vår mest seglivade myter”.
Vad står det i Hudbibeln som vi inte visste?
” Det står om vilka ingredienser som bevisligen fungerar, vilka som bara är där i marknadsföringssyfte. Vad namnen på ingredienslistan betyder. Vilka är aktiva ingredienser på ingredienslistan och vad är tillsatser? Du får alltså hjälp att veta vad du köper. Om hur vår bakterieflora i tarmen men också på huden samspelar för en friskare (eller sjukare hud, vårt mikrobiom. Om hur kost, träning och sömn påverkar huden. Dessa är bara några exempel.”

Vilken är den mest underskattade hudvårdsrutinen?
” En mjukgörande kräm med fuktbindare. Med fokus på hudens bästa och inte på produktens hållbarhet. Mycket är inte alltid bäst. Med många olika produkter får man en lager på lager effekt av tillsatser som huden kan reagera negativt på.”
Finns det några ämnen i makeup eller hudvård som man ska vara extra försiktig med?
”Det är väldigt individuellt hur känslig man är för olika ämnen. Men generellt gäller att inte överbehandla en frisk hud. Iaktta försiktighet med kronisk användning av syror. Höga halter av konserveringsmedel. Delas kan de i sig ha irriterande effekt på huden men de stör också den naturliga bakteriefloran på huden vilket kan ge negativ påverkan- även om det är ett fält vi inte vet mycket om i dagsläget”.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB