Startsida / Inlägg

Fixa ditt eget hemma-spa med Lisen Sundgren

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Med örter och ingredienser fixar du enkelt ett lyxigt spa där hemma Foto: Getty

I tider då man måste hålla social distans eller inte vill gå ut kan man enkelt fixa en stund med spa-känsla i hemmet.
”Sitter du i ett fotbad gjort på syrener, maskrosor, violer och björklöv under 10 minuter, då kommer du garanterat att känna en förändring”, berättar örtspecialisten Lisen Sundgren.

Hur gör man sitt eget hemmaspa nu i Corona-tider när man inte kan ta sig iväg till spaanläggningar?
Det är jätte bra i de här tiderna att fixa ett hemmaspa, om man inte kan gå ut eller måste behålla social distansering. VI är så beroende av social beröring och många är stressade över den här situationen. Man oroar sig och då är det bra att ta hand om sig med hjälp av enkla knep som ett fotbad eller en ansiktsmask. Egen beröring lugnar nervsystemet och vi utsöndrar välgörande endorfiner som hjälper kroppen att slappna av. Jag vill verkligen göra att slag för egen beröring. Det lilla man kan göra själv kan verkligen förändra”, förklarar Lisen som är utbildad Natur- och skogsterapiguide, men även kostrådgivare och herbalist.
Vilka växter eller örter ska man sikta in sig på till sitt hemmaspa?
Lugnande örter eller eteriska oljor som kamomill, lindblom eller lavendel är lugnande. Rosen är fantastisk för den har verkligen en lugnande inverkan på nervsystemet. För att inte nämna timjan och rosmarin. Man kan använda sig av torkade örter eller färska. Linden blommar snart exempelvis, så den kan man plocka till badet. Man kan även använda färdiga tepåsar till ett fotbad. De eteriska oljorna måste man blanda ut med en olja och inte använda direkt på huden” förklarar Lisen.

Lisen Sundgren är expert på örter som går att äta

Vilken är din favoritingrediens till hemmaspat?
– Det är nog havregryn. Man kan använda den till så mycket. Havre i kombination med beröring lugnar nervsystemet och är verkligen super.
Hur använder man havre till kroppen?
Mixa till en enhet av havregryn med lika många delar av torkade örter och tillsätt en matsked vatten. Sedan mossar du in det i huden.  Man kan även låta havrepeelingen sitta kvar i en minut eller två. I badet kan man också med fördel använda havregryn. Man kan fylla en strumpa med havregryn och blandar ner örter som torkad pepparnynta eller rosmarin och hänger strumpan över kranen medan man fyller badet med vatten. Sedan kan man knyta ihop strumpan och använda som en skrubbande massageverktyg,  tipsar Lisen Sundgren.

Rosenblad är perfekta att blanda ner i en saltpeeling: Foto: Agneta Elmegård

Det låter som att man kan hitta mycket i det egna skafferiet?
” Ja absolut. Kanel, kardemumma, havre och ingefära är ingredienser som man kan blanda ner i badet. Timjan och rosmarin stimulerar blodcirkulationer. Man blir klarare i huvudet. Värmande timjan och ros är en fantastisk kombination.  – Honung är också bra att använda i ansiktsmasker.  Och vill du ha en peelande ansiktsmask så använder du yoghurt. Den innehåller mjölksyra som är en lätt peelande ingrediens”, säger Lisen Sundgren.

Recept på Lisens Sundgrens superpeeling.
2 delar finmalet salt
1 del vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja eller jojobaolja.
1 handfull späda björklöv, färska rosenblad eller ringblommor.
Mixa saltet, oljan och örterna tills växterna löst upp sig.
Pressa aningen citronsaft över blandningen om du vill.
Förvara i en torr burk.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB