Startsida / Inlägg

Vad är hållbar skönhet? 5 viktiga tips

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
I Podcasten Daisy Beautys Söndagsmask har tidigare gäster bland annat varit, Caroline Hirons, Trinny Woodwall, Daniel Paris och Linda Hallberg varit, bara för att nämna några,

Idag gästade jag Podcasten Daisy Beautys söndagsmask där jag pratar om min syn på hållbar skönhet och hur man kan göra sin skönhetsrutin mer hållbar. Här på bloggen sammanfattar jag lite av mina tankar kring hållbarhet och skönhet och hur man kan förena de två.

1.  Transporter 
Var tillverkas produkten? Har den lång väg till ditt badrum? Är ingredienserna exotiska och växer de kanske i Amazonas?
Det finns två aspekter på just transporter. Dels var produkten är tillverkad rent fysikt och har lång väg att transporteras innan den kommer till affären eller dig. Det andra är var råvarorna inhandlats innan de kommer till fabriken.  Om du klickar hem en produkt från en plats som ligger långt från Sverige gör den ett negativt avtryck ur hållbarhetssynpunkt. Närproducerad hud- och hårvård/makeup är alltid bäst ur transporthänsyn.

Hållbar konsumtion och konsumtion är en av FN:s 17 globala mål. Kolla hur många av hållbarhetsmålen som producenten du handlar av uppfyller. Har de någon strategi för detta arbetet? Weleda är det första hudvårdsmärket i världen som uppfyller FN:s samtliga globala mål. (2019)

2. Förpackningar 
Hur är produkten förpackad? Är förpackningen gjord av plast, glas eller av förnybara råvaror? Är den återvinningsbar? Cellofanpapper exempelvis är av fossilt ursprung och bryts inte ner om du inte återvinner den.  Fler och fler producenter väljer bort vatten i sina produkter och  tillverkar produkter som inte behövs förpackas i samma utsträckning. Bli medveten och ställ krav på producenten.

3. Ingredienskännedom 
Vad innehåller produkten? Var kommer råvaran ifrån? Det finns några ingredienser idag som är förknippade med problematik. Några av dem är:
Palmolja (För att produktionen tränger ut vilda djur och skövling av regnskog),
Vanilj och rosenträd (samma anledning som palmolja)
Mica (mineralbrytning i Indien med stor barnarbetsproblematik. Ger skimmer i makeup.) Här kan du läsa en rapport om barnarbete i Indien kopplad till makeup)
Innehåller produkten miljövärstingar som cykliska silikoner (förbjöds i mars 2020 i EU ) eller mikroplaster (fortfarande inte förbjudet och vanligt i stylingprodukter)? Välj bort.

22 000 barn beräknas arbeta inom micaindustrin i Jharkand och Bihar i norra Indien. Mica kallas även glimmer och är en mineral som ger skimmer i puder och ögonskuggor. Bild från Terre des Hommes.

4. Mänskliga rättigheter och djurhållning
Är produkten schysst tillverkad när det kommer till framställning och produktion? Är den djurtestad? I EU har det varit förbjudet att testa makeup- och hudvårdande produkter sedan 2013, men om en producent bestämmer sig för att sälja sina produkter i Kina måste de testas på djur av kinesiska myndigheter. Leta efter märkningar där producenterna har förbundit sig att ta hänsyn till djur och mänskliga rättigheter som Nature, Leeping Bunny  etc.

5. Återvinning
Återvinn dina restprodukter. Lämna in nagellacker och  sprejfaslkor på miljöstationen och sortera kartonger, papper, plast och glas. Se till att ingenting hamnar i naturen. Tänker du på detta har du kommit långt.

Cellofan runt förpackningar är inte bra ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom det kommer ur fossilproduktionen, används väldigt kort tid och måste återvinnas för att inte hamna i kretsloppet.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB