Startsida / Inlägg

Look Good Feel Better – Makeuphjälp för cancerdrabbade

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Annika Applegate berättar att hon saknar sina ögonfransar och ögonbryn mer än håret, som hon tappat på grund av cellgiftsbehandling mot bröstcancer. Hos Look Good Feel Better lär hon sig att måla dit ögonbrynen. Alla inblandade har godkänt bildpubliceringarna Foto: Agneta Elmegård, Aftonbladet.

Förra veckan träffade jag ett gäng fantastiska kvinnor i bröstcancerpatientföreningen Amazonas lokaler i Vasastan, Stockholm. Jag var där för att göra reportage för Aftonbladet om organisationen Look Good Feel Betters arbete med att hjälpa cancerdrabbade kvinnor med att lägga en basmakeup.

Trots allvaret i situationen var det en uppsluppen stämning i lokalen. Frågorna haglade över Anneli Håkansson, projektledare på Look Good Feel Better. ”Hur sätter man fast lösögonfransar?”, ”hur långt in i behandlingen tappar man ögonbrynen?”, ”var börjar eyelinern?”,varför brun mascara och inte svart?”. Inga frågor är för simpla eller för löjliga den här kvällen. De sex kvinnorna i åldrarna 30 till 60 har alla en sak gemensamt. De genomgår en cancerbehandling. Men inte bara det. Det som också förenar dem är att de har ett intresse för hudvård och makeup.
Tänk på ögonbrynen som två systrar. De är aldrig identiska men de liknar varandra så brynen ska inte vara identiskt lika varandra. Vet ni med er att ni ska tappa ögonbrynen ta ett fotografi av ögonbrynen innan ni tappat dem och sätt upp det på badrumsskåpet och öva på att måla ögonbrynen varje dag innan du tappar dem”, tipsar Anneli Håkansson.
De sex kvinnorna har kommit olika långt i sin behandling och en av dem är Annika Applegate, som gjort sin nionde cellgiftsbehandling nyligen.

Anneli Håkansson, projektledare för Look Good Feel Better i Sverige, ger råd åt Matilda Hedman.

”Jag saknar ögonbrynen och ögonfransarna mer än mitt hår. Jag hade rätt mycket ögonbryn innan jag tappade dem och svarta ögonfransar. Jag sminkar mig i vanliga fall och nu har jag tappat allt hår och det är för min egen skull som jag sminkar mig. Jag vill känna mig piggare och jag har två barn och det är viktigt för mig att jag ser ut som deras mamma fortfarande”, berättar Annika Applegate.
Tidigare har St Görans sjukhus haft makeupkurs, men i och med pandemin så ställdes allting in och när jag såg att Amazonas erbjöd samma tema så bestämde jag mig direkt. Jag kan verkligen rekommendera det här. Det är jätteroligt att träffa andra i samma situation”.

Matilda Hedman ville lära sig att lägga en basmakeup innan hon tappar allt hår.

Matilda Hedman, nickar instämmande. Hon har lagt en mycket diskret makeup efter Annelis genomgång och skrattar till:
Det är inte för mycket va? Jag brukar inte mejka mig så mycket till vardags. Jag har precis börjat tappa håret och jag gick hit för att aktivera mig och lära mig mer om hur man ska måla ögonbryn och hur man kan tänka kring fransarna. Det är viktigt att man inte låser in sig när man fått en cancerdiagnos. Det är mycket som är inställt just nu. Det här var roligt för att det var så olika åldrar”, berättar Matilda Hedman.

Skönhetsbranschen kan verka ytlig många gånger men Look Good Feel Better visar en annan sida av branschen som fokuserar på välmående, tillfrisknande och hopp.
”Vi kan inte bota något, men vi kan underlätta och få personer att känna sig lite gladare och bättre. Egentligen är makeupen det sekundära. Det viktigaste är själva aktiviteten och att träffa likasinnade. 99 procent av deltagarna har ett leende på läpparna när de går härifrån, berättar Anneli Håkansson som hoppas att de kan hålla ett 50-tal kurser i år, jämfört med 170 utbildningar ett normalt år, på landets olika sjukhus”.

Annika Applegate lägger en basmakeup under ledning av Anneli Håkansson på Look Good Feel Better

Det här är Look Good Feel Better
Look Good Feel Better är ett humanitärt program, som startades i USA 1989 och som nu finns i ett 20-tal länder runt om i världen. Look Good Feel Better erbjuder kostnadsfria kurser inom hudvård och makeup till kvinnor som behandlas för cancer.I Sverige startades LGFB 2003 av entreprenören Birgit Eneqvist. Bakom det svenska konceptet står organisationen KoHF (Kosmetik- och hygienföretagen)där medlemsföretagen bidrar med pengar och produkter till LGFB och stylister, hudterapeuter och makeupartister jobbar ideellt. Makeupkonsulenter ger professionell rådgivning och bidrar till att förebygga eller eliminera utseenderelaterade problem som kan uppstå under en bröstcancerbehandling. Läs mer på lookgoodfeelbetter.se.

Bröstcancerföreningen Amazona
Bröstcancerföreningen Amazona ger stöd och information kring bröstcancer. De vänder sig till personer drabbade av bröstcancer och närstående. Föreningen arrangerar en mängd aktiviteter för alla med bröstcancer och de flesta aktiviteterna sker i samarbete med vårdpersonal. Läs mer på amazona.se.

Annika Applegate och Mikaela Hedman efter makeupkursen

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB