Startsida / Inlägg

Sunday Riley lanserar ny cold cream – Ice

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Sunday Riley lanserar en klimatkräm som ska skydda huden mot kyla och torr luft som drar ut fukt ur huden.

I dagarna lanserar det amerikanska märket Sunday Riley en ny cold cream i Skandinavien. Och vad passar bättre än att göra det på Ishotellet i Jukkasjärvi?  Om det inte var för att huvudpersonen själv, Sunday Riley, fastnade i Istanbul på vägen till Kiruna så hade lanseringen varit perfekt. Tillsammans med Daisy Beauty Magazine hade de slagit på stora trumman och var taggade till tänderna för att offentliggöra den nya krämen, som är perfekt för det skandinaviska klimatet. Fullpackad med ceramider och vitamin F. Krämen smälter förvånansvärt bra in i huden och lämnar ingen fet hinna kvar när den väl gått in i huden. Återfuktningen är bra.

Sunday Rileys produkter är en lite framgångssaga i sig. Sunday startade företaget i Texas, i eget namn 2009. Hon var fast besluten att hennes produkter var något extraordinärt. Hon satte sig utanför varuhuset Barneys huvudkontor och gav sig inte förrän hon släpptes in i varuhuset för att presentera produkterna. Ut kom hon med ett kontrakt. Resten är är en framgångssaga och hon fortsätter att släppa den ena kultprodukten efter den andra. För två månader sedan fick företaget sin B-corp certifiering vilket är en väldigt sträng hållbarhetscertifiering.

Mycket av hemligheterna kring framgångarna ligger i hennes formuleringar av produkterna menar hon själv. Hon ger sig inte förrän det är perfekt och levererar det hon vill ha.

”När jag arbetade med  ICE började det som en C-vitaminkräm, men jag ville samtidigt göra en coldkräm, efter fyra månaders experimenterande var jag helt slut. Ceramiderna gjorde krämen seg som gummi. Jag dunkade verkligen mitt huvud i väggen för att få till den här krämen”, berättar Reily på videolänk från Istanbul där hon fastnade på väg till Sverige.

Sundays senaste kräm krävde 62 försök innan hon var nöjd

Sunday lägger stor vikt vid sina formuleringar och jobbar tätt ihop med en kemist i labbet i Houston ”Det är som att baka en kaka. Vill jag ha en fluffig kaka eller vill jag ha en torr kaka och fokusera på ett slutresultat. Jag vill ha hela bilden framför mig innan jag startar. Varje formulering är en utmaning. Hur kan alla ingredienserna samarbet? Hela processen handlar om att kompromissa för att få ett bra slutresultat. Ibland kan man ha 60-80 olika recept på en produkt innan man är nöjd”.

Efter 62 formuleringar var hon hemma med den feta ICE-krämen. ”Det handlar ofta om att inte bli sentimental över formuleringar, man får inte bli för fäst vid en produkt. Vi hade en produkt som inte sålde så bra och jag tänkte, ´hur ska jag göra den bättre´. Då får man formulera om…, berättar Sunday Riley

Sunday Riley menar att Alfahydroxysyror, a-vitamin och en c-vitaminprodukt är hemligheten till en sund hy. Vare sig du är 18 eller 80 år eller har en känslig eller en fet hy.

A- vitamin gör huden klarare och arbetar inifrån ut. Men det handlar om att ha en rätt typ av retinol och ha klart för sig vad jag vill uppnå. Det kan ta 12 veckor innan den verkar.Du kan flagna bli röd och det är just det som du inte vill uppnå. Jag vill bara ha ut de bra delarna ur A-vitaminet så en ester är att föredra, då får du inte några biverkningar. Ju tunnare formuleringen är desto snabbare går den in i huden”, berättar Sunday Riley som närmast beskrivs som en ört-explorer och som är otroligt noggrann med sina ursprungsingredienser och hur de skördas och tas fram.

Sunday Riley fick vara med på videolänk från Istanbul och Craig Starling från Londonkontoret fick moderera frågorna på Daisy Beautys konferens.

En annan ingrediens som Sunday hyllar är AHA-syran som bland  annat finns i Good Genes, en kultprodukt som funnits i sortimentet från första början 2009.

”Alfahydroxysyrorna jobbar på de döda hudcellerna så att de inte kloggar ihop på hudytan för då kan de dra till sig orenheter och det kan fastna föroreningar i dem.

Sunday Rileys Europateam presenterade ICE-krämen på Jukkasjärvis ishotell utanför Kiruna

 ”C-vitamin är en del av kollagenproduktionen i huden och du kan inte producera den själv så vi måste äta den eller tillföra den på hudytan. Helst på natten för då är huden i reparationsfas och gör bäst nytta. Helst mellan 3 – 15 procent askorbinsyra. Det är en fantastisk ingrediens, men den är väldigt instabil och att stabilisera vitaminet är den stora utmaningen. Utvärtes  reagerar C-vitaminet med hudens enzymer och blir en del av hudens kemi”, förklarar Sunday Riley. 

Good Genes innehåller AHA-syra och har varit med sedan starten 2009. ”Jag har torr hud så jag exfolierar ofta för jag vill åt glowet. Jag vill skina som en diskokula” förklarar Sunday Riley.

Sunday Riley ser inga problem med att blanda produkter och olika vitaminer:

”På natten skulle jag använda retinolen först, kanske lägga på den en tag innan jag lägger mig och sedan c-vitaminprodukten”.

I pipelinene att släppas hos Sunday Riley finns en återfuktande mist, med bland annat fermenterad honung och alger.”Pink Drink”, heter den. Den innehåller prebiotika och peptider 9 och 11 och den ska mata vårt mikrobiom.

”Mikrobiomet är så viktigt. Det är som en symbiotisk buffé. På hudytan är det 10 miljoner organismer som samverkar. Det är en naturlig organism och måste respekteras.”

Vad kommer framtidens hudvård att vara och se ut tror du?

”Jag tänker på det hela tiden. För 10 år sedan var inte hudkrämer det mest attraktiva du kunde hålla på med, för det var makeup som gällde, men det kommer att ändras och har redan gjort. Selfcare kommer mer och mer, att ta hand om sig själv och sin hud. Vi har mindre tid och vi hinner inte med 20 olika steg, därför tror jag att produkter i framtiden kommer att vara multifunktionella och produkter som tar hand om både hudens mikrobiom och förändrar den till det bättre, typ 2-1 produkter.”, säger Sunday Riley.

Detalj från ishotellet i Jukkasjärvi där Sunday Riley höll sin lansering tillsammans med Daisy Beauty
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB