Startsida / Inlägg

Maria Nilsdotter släpper parfym – Dimma

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
”Flaconen är skapad med tanke på personligt val. Jag vill ha det lilla stadiga och det viktiga var färgen att den är mörkgrön som det Bauerska ljuset”, berättar Maria Nilsdotter.  Edp 895 kr/30 ml.

Smyckesdesignern Maria Nilsdotter utökar sitt sortiment med – en parfym. ”Dimma” heter den och består av parfym och doftljus som lanseras i slutet på november. Maria Nilsdotter har tagit fram doften tillsammans med den svenska parfymskaparen Linda Landenberg Holst som har tolkat Marias önskemål på ett spännande och elegant sätt. Maria Nilsdotter beskriver själv doften i en ”John Bauerskt glittrande anda”.

”Det är en gammal dröm som äntligen har blivit sann. Jag påbörjade en doft redan för fem år sedan men det är en värld som är väldigt problematisk men för två och ett halvt år sedan började jag så smått realisera drömmen igen. När jag träffade Linda Landenberg Holst  började bitarna falla på plats”.

Jag dras till det mörkare och djupare men ville inte att det skulle bli för dystert., berättar Maria Nilsdotter vid lanseringen av hennes nya doft Dimma, på Berns.

Parfymen är både djup och lätt på samma gång. Enbär för tankarna till den svenska skogen och vanilj absolute rundar av kärvheten i enbären som nästan drar åt tjärhållet. Medan hasselnötter gör doften helt oemotståndlig.

Jag har alltid dragits till det lite trolska och mystiska vilket man kan se i mina smyckeskollektioner. Och jag gillar den svenska skogen så vi började där. Vi kallar doften för dimma för att den är mystisk och något man sveper in sig i. Den är för alla!”, säger Maria Nilsdotter. 

Maria Nilsdotter ska ha heder för att välja en svensk parfymör istället för att dra blickarna över atlanten eller till Frankrike och de stora kommersiella dofthusen, för att låta någon doftvirtuous där, tolka sina doftspår. Istället valde hon Linda Landenberg Holst som har en unik förmåga att hitta skandinaviska förtecken i sin utvecklade näsa och hjärna. Och hon beskriver arbetet som en ära.

”Cade är en enliknande växt, vi har även hasselnötter och absolute vanilj i doften. Den är sval fast varm och den är lika svårfångad som dimman. Man vill ha mer av den”, berättar Linda Landenberg Holst som är näsan bakom doften Dimma.
”Det är smickrande att vara utvald att förverkliga någons dröm . Jag ville veta vem väsendet Maria. Nilsdotter var som skapat alla dessa fantastiska smycken. Det är viktigt att kunna definiera vilken doft man vill ha så det började med tre helt olika doftspår som landade i Dimma till slut.Energier är viktigt för mig när jag skapar dofter. Den lilla darrande blåklockan var en av de blommorna jag fastnade för och de torra knäppande tallarna som finns i den svenska urskogen. Jag gav mig ut på ängen för att leta efter  blommor som skulle passa och fastnade för mandelblomman”. berättar Linda Landenberg Holst som även är aktuell med fyra doftljus för Nordiska Kompaniet, där hon gjort nerslag i en kvartett intressanta händelser i NK:s historia.
Flacongen till ”Dimma” för tankarna till 70-talet tycker jag.
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB