Startsida / Inlägg

Skönhetsåret som gick 2022 – Revlon ansökte om konkurs

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Faksimil ur Vogue september 1985. Då var Audrey Hepburn ansiktet utåt för Revlon

Bomben briserade i somras. Skönhetsjätten Revlon Group som fyller 90 år i år, ansökte om konkurs. Revlon förfogar över märken som Elizabeth Arden, American Crew, CND, Britney Spears, The Elizabeth Taylor Fragrance Collection, Christina Aguilera, Juicy Couture och Gatineu. Ni hör. Märken som man inte direkt kastar sig framför tåget för.

Det var bröderna Charles och Joseph Revson, tillsammans med kemisten Charles Lachman som grundade Revlon 1932 och under sin gyllene era på 1970-talet blev Revlons Charlie-doft en global bästsäljare. Revlon var det första skönhetsmärket i världen att använda en afroamerikansk modell, Veronica Webb i sin reklam. Men nu verkar storhetstiden vara över.
Efter år av kämpande mot ökad konkurrens, problem med leveranskedjor och ett seismologiskt konsumentskifte under pandemin som gick från smink till hudvård (och tillbaka igen), noterade den 90-åriga skönhetsbjässen tillgångar och skulder mellan 1 miljard USD och 10 USD miljarder strax efter sommaren. Det var Wall Street Journal som släppte bomben och de har gjort en utmärkt reportage om ett gigantiskt skönhetsmärke som inte lyckats anpassa sig till rådande skönhetsideal och gröna omställning (tryck på länken här ovan så kan ni titta på inslaget). Wall Street Journal uppgav också att Revlon hade inlett samtal med långivare för att diskutera de stora skulderna inför en potentiell försäljning.

Revlon undkom en konkurs 2020 efter att ha lyckats få in 236 miljoner USD av obligationsinnehavare, men problem med leveranskedjan och inflation har uppenbarligen visat sig vara för mycket att bära.

Britney Speras-parfymerna fick ett oväntat uppsving efter sommaren då överförmyndarmålet mot hennes pappa uppmärksammades av medier.

Trots en nyligen välkommen ökning av försäljningen har företaget kämpat i åratal med en årlig försäljning som sjunkit från 2,6 miljarder USD på sin topp 2017 till 1,9 miljarder USD 2020.

Analytikerna av konkursansökan spekulerar i att det är bristen på innovation och anpassning som resulterat i avsevärt mindre aktiviteter i sociala medier och den redaktionella bevakning för Revlon har gått ner jämfört med deras konkurrenter. Intjänat mediavärde i USA, Revlons största marknad, var 77 miljoner dollar 2021 – 100 miljoner dollar mindre än konkurrenterna. Som jämförelse, enligt Tride Dynamics, uppnådde NYX 338 miljoner dollar, e.l.f. $266m, Maybelline $195m och L’Oreal Paris $176m.
Ska vi spå i glaskulan kan vi förvänta oss en försäljning av flera av Revlons paraplymärken under 2023 ( i varje fall Elizabeth Arden som förvärvades så sent som 2016) om ingen gör en Musk och hostar upp flera miljarder för att rädda skönhetsföretaget.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB