Startsida / Inlägg

Så löser jag min besvärliga sommarhud

av Hannah
sommarhud
Hannah beskriver hur hon fixar sin besvärliga sommarhud.

Jag har från och till upplevt att huden ballar ur på sommaren och särskilt på försommaren. Det brukar vara värst i maj/juni och sen lugnar det ner sig i juli/augusti. Jag har funderat på varför detta sker och fått olika förklaringar; soleksem, allergi, hormonella förändringar, rosacea.

Men jag har kommit fram till att det är min hud som reagerar på säsongsskiftet, att det blir varmare och att luften förändras. Det har blivit värre med åldern, så helt klart att hormonerna spelar in.

I början av sommaren är huden irriterad och röd med röda prickar och finnar. Den blir extra känslig under ett antal veckor.

Så gör jag för att lugna huden:

• Slutar med peeling och kraftiga rengöringar.
• Undviker serum och annat med alltför aktiva ingredienser.
• Håller mig borta från solen.
• Använder hudvård för känslig hud.

Sen lugnar sig huden efter ett par veckor och det röda försvinner, och kvar är finnar som kommer varannan dag.

Så ändrar jag min hudvårdsrutin på sommaren

En viktig insikt som har landat är att det blir för mycket med ansiktsolja för mig på sommaren. Som om att min hud blir för mättad av det. När jag pausar dem, så brukar finnarna lägga sig efter ett par veckor.

• Därför pausar jag alla ansiktsoljor under sommarmånaderna. (Möjligtvis använder jag dem till natten.)

• Ökar på fuktintaget – fuktserum varje dag, morgon och kväll.

• Lägger till ett essence som bidrar med fukt.

Jag noterar också att jag ibland reagerar på olika solskydd. Som att huden får ett par utbrott i början när jag använder dem, och sen släpper det.

Så jag tillhör dem som verkligen måste förändra min hudvårdsrutin på sommaren. Men nu när jag vet hur man gör, får jag inte längre panik när huden ballar ur, jag vet hur jag kommer till rätta med det.

Förklimakteriet förändrar huden

Men förklimakteriet spelar också in i mitt fall. När vi åldras förändras huden. Det är ju en massa åldringsprocesser som sker i hela kroppen, i alla organ och självklart även i huden. Så det som passade mig för 10 år sen, passar troligen inte i dag.

Många kvinnor får mycket mer känslig hud under klimakteriet, reagerar kraftigare på sol, får problemhud och rodnad. Då gäller det att se över sina produkter, se över livsstilen (mat, motion, vila) och anpassa därefter.

Gör en ansiktsbehandling när säsongerna skiftar

Jag har träffat många kloka hudterapeuter under åren och ett viktigt tips är att gå och göra en ansiktsbehandling när säsongerna skiftar. Detta för att förbereda huden och göra den redo. Och det är alltid bra att få en aktuell status på huden, så att man kan anpassa sin hudvård efter det.

PS – Jag är ganska nyinflyttad till Göteborg – tipsa gärna mig var jag kan få en härlig ansiktsbehandling – gärna med naturliga/ekologiska hudvårdsprodukter! 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Petter J Larsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB