Arkiv för tagg Propylene glycol

- Sida 1 av 1

Frågespalten: Vad är propylenglykol för något?

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Är du, som jag, en ingrediensnörd, så är propylenglykol ett bra ämne att leta efter i INCI-listan. Gillar du ekologiska grejjor är detta en ingrediens som jag inte tycker ska ingå i gröna produkter eftersom det är sprunget ur petroliumindustrin. Det framställs syntetiskt ur gasen propan som utvinns ur petroleum. Propenoxid får reagera med vatten under tryck och vid temperaturer upp till 200°. Mono-, di- och tri-propylenglykol bildas då. Sedan blandas det glatt i allt från tandkrämer, deodoranter till badbomber och parfymer. You name it.

Propyleneglykol utvinns ur propangas som är et petroliumbaserad gas. Foto: 123rf
Propyleneglykol utvinns ur propangas som är en petroliumbaserad gas. Foto: 123rf

Propylenglykol är ett lösningsmedel som är vanligt som mjukgörare och smörjmedel vid industriell tillverkning men även i vanliga hudkrämer och schampo. Det är en sirapsliknande färglös vätska med sjukhusdoft som används på liknande sätt som alkoholer, dvs det löser upp. Exempelvis gör det krämer mindre klibbiga och är i viss mån antiseptiskt. I glycerintvålar finns det oftast mycket propylenglykol eftersom tvålarna annars skulle ”svettas” och bli mindre genomskinliga. I parfymstift gör det eteriska oljorna lättlösliga så att doftmolekylerna kan spridas.

Glycerintvålar är ofta uppbyggda av propylenglykol eftersom det gör dem genomskinliga
Glycerintvålar är ofta uppbyggda av propylenglykol eftersom det gör dem genomskinliga. Foto 123rf

Propylenglykol är relativt lätt nedbrytbart i naturen, men forskning visar att propylenglykol tas upp av huden och förs ut i kroppsvätskorna och vad de sedan tar vägen kan man ju fråga sig? Det finns ofta i tandkrämer eftersom det löser upp de eteriska oljorna så att de blir lättflyktiga. Forskarna tvistar huruvida de gör harm eller ej. Ämnet är känt att kunna ge en övergående sveda och värmekänsla på hud och slemhinnor. Propylenglykol som ligger an länge mot huden, som i krämer, kan ge känsliga personer kontakteksem.

Prpylenglykol ar ett lösningsmedel som ofta förekommer i tandkrämer och parfymer.
Propylenglykol ar ett lösningsmedel som ofta förekommer i tandkrämer och parfymer.

Ammande mödrar får ofta rådet att inte smörja hudkrämer med propylenglykol som verksamt ämne på bröstvårtorna, för att inte i onödan ska exponera barnet. Propylenglykol anses som hyfsat lätt för naturen att bryta ner så jag antar att det är därför som lösningsmedlet är godkänt av Svenska naturskyddsföreningen som ”Bra Miljöval”. Efter detta lilla inlägg får ni avgöra själv om ni vill ha det på huden eller ej! Det är ”ert val”. Tjabang!

 

Namn i INCI-listan: Propylenglykol, 1,2-propylenglykol, 1,2-propandiol, 1,2-dihydroxipropan, propan-1,2-diol, metyletylenglykol, syntetiskt glycerin, monopropylenglykol.  Propylene glycol, E-nummer: E 1520 Propan-1,2-diol

Källor: Marie Lodén, shenet.se, Livsmedelsverket.

Förväxla inte med Polyetylenglykol, PEG. Det kommer jag att snacka om i et annat inlägg!

 

Sida 1 av 1

Apoteket AB har nominerat vår egen Agneta Elmegård som 'Årets skönhetsskribent 2015'!
Apoteket AB nominerade 2015 Agneta Elmegård till 'Årets skönhetsskribent'!

Agneta Elmegård Akademikliniken Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder Foundation Kim Kardashian L'Oréal Lancôme Lush MAC Cosmetics Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda

Följ på Bloglovin

Senaste inläggen
  • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB