Startsida / Inlägg

Så minns vi skönhetsåret 2013

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Matta läppar

Är det någon som har lippglossen liggandes i handväskan? Låt de ligga och vila. Inte sedan slutet på 80-talet, sedan discoglamouren, har vi sett så matta läppar. I alla bärens färger….

Läppar ska vara matta. Bild från &Other Stories
Läppar ska vara matta. Bild från &Other Stories

Årets färg: Emerald

Vi såg den överallt. På catwalken, i håret, på ögonlocken. Den aquablåa färgen. Skimmrande som en grönblå emerald. Emerald
17-5641 kallade förginstitutet Pantone färgnyansen.

Årets färg på makeup- Emerald
Årets färg på makeup- Emerald

Guldglammet

Överallt skulle det vara guld. På kroppen. Ovanför ögonen. På kläderna. Ziggy Stardust gjorde comeback både på skiva och som glimmer till festen. Billy B, Lady Gagas makeupartist, snackade guld när jag träffade honom i Cannes.

Guld på härsen och tvärsen 2013
Guld på härsen och tvärsen 2013

Frys bort fettet

Kryotekniken för smaljägare är här för att stanna. Runt nollan får fettcellerna spel och dör. För evigt, säger doktorerna bakom kylteknikerna. De lärde tvistar fortfarande om effekten, men Coolsculpting har fått efterföljare som Cool-Teck och Prochock Ice. Och Petra testade Fire and Ice -behandlingen här.

Prochock Ice från Italien lanserades i Sverige 2013.
Prochock Ice från Italien lanserades i Sverige 2013.

Emma Green Tregaros nagelprotest

Tänk att fem olikfärgade naglar kan skapa så mycket rabalder. Men det gjorde de. Regnbågens färger på naglarna, symbolen för homosexualitet blev höjdhopparen Emma Green Tregaros tysta protest mot de skärpta homolagarna i Ryssland. Och vilket eko det gav! Och ett nytt ord, nagelprotest- är invalt i Språkrådets nyordslista 2013.  Skönhet = politik. Oavsett om man tror det eller ej!

Emmas fina naglar under VM i Ryssland
Emmas fina naglar under VM i friidrott i Ryssland

EU-Nej till djurtester

Som vi väntat. 2013 skulle bli året då EU-länderna enas om de plågsamma och onödiga djurtesterna ska slopas. 2013. Att vi i branschen skulle behöva vänta så länge på att förnuftiga och intelligenta människor skulle komma till skott och inse att fåfänga inte får ta över etiska principer.

Beyoncé lät lockarna falla

Moderedaktioner vibrerade. Musikbranschen darrade. Frisörer jublade. Vi skrev. Drottningen av pop lät glamourlockarna falla hösten 2013. Det började med att stjärnan fastnade i en vindfläkt under en videoinspelning i juli 2013. Lite senare visade Beyonce upp sin kortkorta frisyr på Instagram. Vi som följt Naomi Campbells parukexposé under 2000-talet förstod att lockarna kanske fallit tidigare? Who knows, only mrs Beyoncé Giselle Knowles-Carter.

Bild från Instagram
Bild från Instagram

Serum – årets kick i skönhetsbranchen

2013 års mest sålda hudvårdsprodukt måste ha varit serumet. Det är det ingen tvekan om för de var väl överrepresenterade när Swedish Beauty & Cosmetics Award skulle gå igenom alla de inskickade bidragen. Serumet är här för att stanna. Elle, korade ett svenskt ekologiskt serum som det bästa – Transderma.

Transderma R, ekologiskt toppserum utvecklad i Sverige. Big in Japan.
Transderma R, ekologiskt toppserum utvecklad i Sverige. Big in Japan.

 

Superfrukter och grönsaker i ekoprodukterna

Acai, broccoli, blåbär, noni, granatäpple, hampa. You name it. 2013 var året då producenterna lade i allt möjligt i de ekologiska skönhetsprodukterna. Allt för att vi ska dra nytta av de fantastiska forkningsresultaten som stärker tesen om att superfrukterna förlänger livet på och skyddar våra celler. En av våra favoriter som såg dagens ljus i Sverige under 2013 var tyska Nonique.

Nonique nattkräm innehåller noni, acai och blåbär bara för att nämna några superbär- och frukter
Nonique nattkräm innehåller noni, acai och blåbär bara för att nämna några superbär- och frukter

 

Ögonfransar – ju galnare desto bättre

I Norden har vi alltid varit lite försiktigare än våra asiatiska och amerikanska systrar när det gäller lösögonfransar. I år har vi gått all in när det kommer till lösögonfransar. Fransarna har kommit in i var mans badrum!

Teater är inspirationen när det kommer till lösögonfransar 2013
Teater är inspirationen när det kommer till lösögonfransar 2013

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Sephora solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Frida Westergård, Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB