Startsida / Inlägg

I Uganda mäts skönhet i konsten att bruka jorden

av Petra Weiss

Skärmavbild 2014-11-06 kl. 23.23.38I Sverige diskuterar vi skönhetstävlandets varande eller icke varande och i USA är tävlingar i skönhet fortfarande hetare än hetast och jakten på titeln Miss USA lika aktuell fortfarande år 2014.
I Uganda gillar de också skönhetstävlingar. Men där sköts tävlingarna av – armén.
I Uganda trippar inte skönhetsmissarna runt i baddräkt och högklackat och talar om för alla hur väldigt gärna de vill rädda världen.
Där har baddräktsmomentet bytts ut mot mer ”bootcamp”-inspirerade tävlingar med mjölkning av kor, hanterande av getter och får och förhör i hur mycket de vet om jordbruk och hur viktigt de anser att det är för deras lands utveckling. Men givetvis är samtliga tävlanden unga vackra kvinnor, så just den delen skiljer sig inte från den klassiska tävlingen.

Meningen med kopplingen mellan jordbruk och skönhetstävlingar är, enligt armén, att göra det attraktivt för unga människor. Och anledningen till att armé sköter jordbruket numera är, enligt landets president, att det har misskötts så mycket av den privata sektorn, så han bestämde sig för att låta armén sköta brukandet av jorden ett tag.

Vinnaren i årets tävling, Leah Kalanguka, var tidigare svampodlare och kycklingfarmare.

Förutom att visa sina kunskaper inom jordbruket måste missarna visa om de är bra på att ta handom ett hem och om de är ena hejare på att – gräva.
Kanske något för den amerikanska juryn att beakta?

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Love Isakson Svensén och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB