Startsida / Inlägg

Ta hand om din solhud

av Petra Weiss

Sköna maj, välkommen!
Välkommen också den rödbrända näsan och de bruna fläckarna i pannan…

Men med några enkla regler och rutiner slipper du pigmentfläckar, torrfläckar, prickar och ilsken solsveda och blir lika ljuvligt len som en fjunig persika.

Dermalogica1
Dermalogica, Antioxidant HydraMist, 175 kr/30 ml

Fukt
Hetta och gassande sol gör att kroppen förlorar en hel del vätska på sommaren. Se till att hålla huden rejält återfuktad genom att dricka mycket vatten, då blir huden smidigare och brännan håller längre. Ha alltid med dig en ansiktsspray som du kan fukta ansiktet med ofta!
SENSAI-Silky-Bronze-Cellular-Protective-Face

Sensai silky bronze, Sun protective compact spf 30, 515 kr,
Protective cream for Face spf 50, 995 kr, Protective Stick spf 30, 515 kr.

Skydda
Börja inte slarva med solskyddet bara för att huden redan har fått en solkysst nyans. Håll dig i skuggan mellan 11-15 då solens strålar är som starkast och riskerar att skada din hud. Smörj in huden med spf 30 cirka 30 minuter innan du går ut och smörj igen efter några timmar.

Använd ansiktsvatten
Håll huden sval och porerna stängda med hjälp av en ansiktsvatten som samtidigt får bort alla solkrämsrester. Välj en som passar din hudtyp eller testa rosenvatten som har naturligt svalkande egenskaper.
origins

Origins, Make A Difference Plus+ Rejuvenating Moisturizer, 470 kr/50 ml

Go light!
Även om huden kanske inte känns lika torr som på vintern ska du inte hoppa över din hudkräm! Men välj gärna en lite lättare hudkräm som inte är så fet och kraftig för huden.
Lemon side
Hoppa över hälsodryckerna!
Skippa hälsodryckerna som ofta är fulla med socker som varken är bra för din hud eller din figur. Välj i stället iskallt vatten med färsk lime, färskpressade fruktjuicer eller kokosvatten. Minska också intaget av koffein och alkohol eftersom även det har en vätskedrivande effekt.

nuxeNuxe, Lait Démaquillante Confort / Rengöringsmjölk normal-torr hy, 200 kr/200 ml

Rengör huden noga
Gör huden ren minst två gånger om dagen men välj skonsamma rengöringsprodukter som inte torkar ut huden. Hoppa aldrig över rengöringen på kvällen! Den är den viktigaste hudpunkten på dagen.

bliss2Bliss, Micromagic, 475 kr/85 gr

Peela
Nej du peelar inte bort all bränna. Om du peelar försiktigt med små korn gör du istället så att solbrännan ser snyggare ut och håller längre. En rejäl peeling varje vecka tar bort alla döda hudceller och speedar upp blodcirkulationen vilket får huden att se rosigare och friskare ut. Välj en peeling utan korn för ansiktet.

Räddaren i nöden
Gillar du inte ditt solbrända lätt fläckiga jag? Det går att fixa. Efter peelingen kan du lägga en mask med aha-syror och därefter avsluta med en lite fetare hudkräm än vanligt. Men var försiktig i solen efteråt!

Glassa
Glöm inte solglasögonen! Det är inte bara den tunna huden runt ögonen som blir skrynklig. När ögonen utsätts för mycket sol ökar också risken för att utveckla grå starr och få röda ögonvitor. Håll dig till bruna och grå glas, de skyddar bäst.

clarinsClarins nya Mission Perfection Serum släpps i slutet av maj och är ett serum
som bland annat jämnar ut hudtonen och minskar fläckar.

Skydda fläckarna!
Har du spår av gamla solsynder? Var extra noga med att skydda dina pigmentfläckar genom att lägga ett tjockare lager solkräm i spf 50 på fläckarna.

Välj rätt solskydd
Din solkräm ska uppfylla tre viktiga kriterier: 1. Den ska vara vattenresistent och alltså vara svår att få bort. 2. Den ska ha minst spf 15. 3. Den ska skydda mot både UVB och UVA-strålar.

207177sApoteket solstift spf 30, ca 44 kr

Kyssäkta
Många glömmer att skydda läpparna vilket gör att den tunna huden krackelerar och lätt får munsår. Munnen är också ett extra utsatt område för hudcancer. Investera i ett solstift för läpparna med spf 30 och lägg på nytt så fort det försvunnit, minst varannan timme.

Undvik!
När du ligger i solen – undvik barnolja, vaselin och extra glansiga läppgloss. Välj istället lite mörkare läppstift.

Nöj dig inte med makeup
I dag finns det många makeupprodukter som innehåller spf. Det är jättebra! Men det räcker inte riktigt. Grunda alltid med vanlig solskyddskräm och applicera sedan ditt puder eller rouge med spf för extra skydd.

aloevera
När olyckan ändå är framme…
Ibland råkar man bränna huden trots solkräm och extra försiktighet. Smörj huden med en lugnande och kylande after-sun gel och se till att smörja ofta så att inte huden torkar ut. För att snabbt få ner svullnaden kan du doppa en handduk i skummjölk och is och lägga den på det brända området i fem till tio minuter. Du kan också ta en antiinflammatorisk värktablett, som innehåller ibuprofen för att få ner inflammationen i huden. Kom ihåg att risken för att drabbas för hudcancer mer än fördubblas när du bränner dig!  Får du frossa och feber – sök alltid läkarhjälp.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Hanna Lindström, Ellinor Brenning, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB