Startsida / Inlägg

Testat: Syrekapsel – läskigt men kittlande

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

I Tokyo testade jag den här syrekapseln eller tryckkammaren, Hyperbaric  Oxygen Therapy, eller Capsule O2 Shenpix som den också kallas. Jag var inte alls så kaxig som jag ser ut på bilden…I själva verket var det ganska läskigt. Att lägga sig i en hermetisk kapsel i ett jordbävningsdrabbat land är väl ganska dumdristigt? Men vad gör man inte när nyfikenheten tar över?

– Jag vill ha den största syrekapseln ni har, förklarar jag när jag ringer till kliniken Aqua ed Aria, i Ginza, den mest fashionabla delen av Tokyo.

Det görs reklam för syrekapsalrna i tidningar, på tunnelbanan och på gymmen. I Tokyo är syreterapibehandlingar 2000-talets svar på 80-talets solarier. Rent syre under tryck syresätter blodet så att du blir pigg och får ny energi och sägs läka småskavanker i kroppen. Hollywoodkändisarna Keanu Reeves och Tara Reid sägs ligga i HBOT, då och då.

syrekapselbehandling i Tokyo. Motsvarar ett tryck på fem meters havsdjup. Sägs syresätta blodet och göra dig pigg. Jag var mest rädd...
syrekapselbehandling i Tokyo. Motsvarar ett tryck på fem meters havsdjup. Sägs syresätta blodet och göra dig pigg. Jag var mest rädd…

Inne på Aqua ed Aria-kliniken är det trångt. Salongen är minimal och dränkt i det ultravioletta skenet från kapslarna. 3 stålkapslar står i bredd. Den största, i mitten, är min bestämmer jag. Men först ska jag välja vilken doft jag vill ha med mig in i kapseln. Valet faller på lavendelolja.
– Lugnande, säger terapeuten på knapphändig engelska och droppar några droppar på en näsduk som hon ger mig tillsammans med en karamell.
– Bra att suga på så att du inte får ont i öronen ifall du inte kan tryckutjämna.

En fyrkantig plastruta ska skilja mig från friheten. Bara vetskapen om att inte kunna ta mig ut när jag själv vill det, gör mig störd. Men kan David Beckham, så kan jag. Hyperbaric medical chamber, som är det mer vetenskapliga namnet för syrekapslarna, fick uppmärksamhet i Asien sedan Beckham kom tillbaka rekordsnabbt efter ett benbrott strax innan fotbolls-VM i Sydkorea och Japan 2002. När det läckte ut att han använt sig av syreterapi ville alla testa.

Kapseln är rymligare är jag trott. Jag kan snurra i den om jag vill. Filten som terapeuten vill lägga över fönstret avböjer jag vänligt men bestämt.
Kapseln är rymligare är jag trott. Jag kan snurra i den om jag vill. Filten som terapeuten vill lägga över fönstret avböjer jag vänligt men bestämt.

Tio minuter tar det att skapa ett tryck som motsvarar mellan 3 och 4 meter under vattenytan eller 1,3 mbar. På jorden är det atmosfäriska trycket 1 mbar. Det knakar i kapseln och slår lock för öronen. Jag känner mig dåsig. Terapeuten lyfter på luren och frågar hur jag mår. Tummen upp visar jag, fast mitt inre är i uppror. Här ligger jag inlåst i en kapsel i ett av världens mest jordbävningstäta land. Andas med magen, Agneta Elmegård.
Men 45 minuter går fortare än jag föreställt mig. Snart hörs en välbekant röst igen:
– Nu börjar uppstigningen till ”vattenytan”.
Äntligen. Trycket lättar. Jag är befriad.
Efter behandlingen mäts syresättningen i mina ytliga blodkärl i nagelbädden.
– Mycket bra, säger terapeuten och pekar på den sprudlande aktiviteten på dataskärmen.
På kvällen är jag pigg som en lärka, men misstänker att det snarare är skräcken över att ha gjort det håller mig vaken. Somnar klockan 03.00 och vaknar klockan 06.00 igen. Piggheten håller i sig i fem dagar.
Och ögonvitorna är vitare än vita. Snövita.

Vad händer i en syrekapsel?
Det ökade trycket i kapseln gör att syremolekylerna lättare forslas runt i blodomloppet och ut i de minsta kapillärerna, i huden, håret och hårsäckarna. Blodet syresätts och sår läker lättare. Cellaktiviteten sägs öka.
Vad kan syrekapslarna göra?
I marknadsföringen beskrivs följande förbättringar: Inflammationer dämpas, idrottsskador läker fortare, koncentrationsförmågan ökar, ämnesomsättningen förbättras och du blir piggare.
Inom sjukvården används tryckkammare för att bota dykarsjuka och vid behandling av brandröksförgiftning, brännskador, mjukdelsinfektioner och fotsår hos diabetiker.
Vem ska inte göra behandlingen?
Personer med hjärt- och kärlbesvär eller gravida.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB