Startsida / Inlägg

Konsten att hitta rätt doft – gärna med mysk…

av Petra Weiss

white-woods-web-siteAtt hitta rätt doft är en svår nöt att knäcka. Många gillar att byta parfym efter humör eller tillfälle – själv kör jag på med samma doft när jag väl hittat en favorit. Problemet är att det är ungefär lika lätt för en blind kamel att hjula enbent nerför Mount Everest som det är att hitta den där favoriten. Under alla mina år som skönhetsredaktör har jag kanske fått fem dofter som jag kan ha på mig utan att känna kväljningar, påminna om en godisbutik eller känna mig som en 107-årig dam.

För min del finns tre viktiga kriterier när det gäller doft:

1. Den får inte dofta för starkt. Jag föredrar att man måste komma lite närmare mig för att känna att jag har en parfym än att man känner på doften var jag är. Även när jag är utom synhåll.

2. Den måste funka dygnet runt. Trist! Jag vet. Men jag och min parfym lever i symbios med varandra. Det blir förvirrande att lukta en massa olika saker hela tiden. Mest för mig, förmodligen.

3. Jag vill inte lukta som något mina barn har i godispåsen. Nej. Nej nej nej.

RalphBlueI flera år hade jag Ralph Laurens doft ”Blue”, en frisk, lätt doft med lotusblomma, pion, tuberose, noter av jasmin, gardenia, sandelträ, mysk och bärnsten. Ett mästerverk helt enkelt, och sällan har jag fått så många komplimanger för en doft som för just den. Så givetvis slutade de tillverka den. Tack, Ralph!

m27941_P102726_princ_heroMin andra favorit blev Chloés magiska ”Eau de Fleurs Capucine”, med bergamott, citron, neroli, salvia, enbär, ros, jasmin, liljekonvalj och mysk. Givetvis en limited edition, något jag förträngde tills flaskan var tom och jag olycklig. Tack, Chloé!

byrEfter en hel del letande, snyftande och testande upptäckte jag Byredos fantastiska doft ”Blanche”. Den här är fulländad med vit ros, rosépeppar, violer, neroli, pioner, sandelträ och mysk och är faktiskt inte en limited edition och än så länge finns den kvar i sortimentet. Och på min hylla i badrummet. Tack, Byredo!

Men så kom faktiskt den sjätte doften på 13 år som jag verkligen gillar i ett litet paket till redaktionen: Clean White Woods. Doften är alldeles ljuvlig med lagom sötma och med en sensuell underton. I den lilla flaskan har de stoppat in en mix av bergamott, mandarin, svartpeppar, magnolia, kalla, vaniljorkidé, sandelträ, mysk och bärnsten. Priset ligger på 695 kr/50 ml och 450 kr/30 ml och den dyker upp i affärerna i september. Missa inte! Det här kan faktiskt vara höstens godaste doftnyhet.

Hur hittar ni rätt doft? Och har ni tips på vilka dofter som får er att ticka? (Gärna med mysk som en av ingredienserna, uppenbarligen..)

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB