Startsida / Inlägg

Airbag för cykeln skyddar den fåfänges huvud

av Petra Weiss

Hovding-invisible-helmet-02-630x673Ni som fortfarande cyklar trots ishalka – är ni komplett galna? Ni som cyklar med barn – ni borde få cykeln konfiskerad!

I morse klockan 8 stod temperaturen på minus 2 grader, det glittrade vackert på vägen och fyra cyklister hade redan cyklat omkull och slagit sig så illa att det krävdes hämtning med ambulans. Och det bara i Stockholmsområdet.

Du som trots ishalkan väljer att se döden i vitögat och hoppa upp på hojen i alla fall (utan barn, snälla) har förhoppningsvis en hjälm – men har du en airbag? Svenska märket Hövding gör cykelhjälmar som fungerar mer eller mindre som en cykelns motsvarighet till bilens airbag.

Hövding är hjälmen för  dig som inte vill ha hjälm för att du 1. Är för fåfäng 2. Har för mycket hår 3. Har för stort huvud 4. Vill skydda hela huvudet/nacken 5. Har gott om pengar. Den är utformad som en snygg krage som går runt hela halsen och nacken och utlöses enbart om det sker en olycka. Du kan alltså lugnt cykla runt med lockarna i ordning och ändå vara skyddad. Hjälmen ska utlösas innan den påkörde drämmer i backen och dessutom har den en ”svart låda” som registrerar olyckan.

Utlösningsmekanismen styrs med hjälp av sensorer som registrerar den plötsliga rörelsen hos cyklisten vid en olycka. Airbagen är utformad som en huva som omsluter och skyddar cyklistens huvud. Den är CE-certificerad och uppfyller EU:s säkerhetskrav. Priset för en Hövding är 2995 kronor och precis som en airbag går den bara att använda till en olycka men Hemförsäkringen täcker kostnaden för en ny Hövding om olyckan är framme. Och det är en rätt billig kostnad för att få behålla huvudet ett tag till.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB