Startsida / Inlägg

12 smarta knep som skyddar ditt hår i sommar

av Petra Weiss

SUNKISSED-27

Glöm inte bort håret i sommar!
Sol och salta bad kan göra blont hår knastertorrt och sprött och mörkt hår tappar lyster och intensitet.
Här är 12 sätt att behålla barret fräscht till hösten.

matrixSKYDDA!
Det pratas mycket om att skydda huden mot sol, men även håret tar mycket stryk när det exponeras för UV-strålar. Använd alltid en solspray med vitamin E för håret som skyddar både toppar och hårbotten – och bevarar färgen på ditt hår. Glöm inte skydda hårbotten också – om du bränner dig där riskerar du att tappa hår.
Produkttips: Matrix, Protective Hair Non-Oil, 194 kr

FUKTA!
Sol och bad torkar ut håret och gör det känsligt och sprött och bryter ner hårets protein, keratin. Se till att göra inpackningar varje vecka och spraya håret då och då iunder dagen med en leave-in conditioner med UV-filter. Testa att ha lite inpackning i längderna när du är på stranden och skölj ur när du kommer hem. Värmen ger bra effekt och håret blir silkeslent.
Produkttips: Kérastase, Soleil Masque UV Defense Active, 399 kr/200 ml

kerastaseBÄR HATT!
En hatt, en keps eller en sjal är det bästa sättet att förhindra att håret och hårbotten blir knaperstekt! Håll håret flätat eller i tofs så skyddas det ännu mer och glöm inte att ha i solskydd i den del av håret som inte är skyddat under hatten!

UNDIK!
Hoppa över hårprodukter med alkohol, peroxid, citronjuice och andra blekande produkter. Vill du bli blondare – gå till frisören och var sen noga med att skydda det nyblekta 1003p48-lemon-slice-lhåret.

VAR LITE SNÄLL
Var lite sparsam med stylingprodukter i solen och använd i så fall produkter som är speciellt utformade för att passa i solen. Lägg också undan fön, plattång och locktänger och spara dem till festen. Låt håret självtorka så ofta det går och när du fönar – välj kalluft.
Produkttips: Blowpro, Heat is on, 50 kr/60 ml

SLIT INTE!
Slit inte i håret! Red alltid ut tovor försiktigt och var särskilt varsam när håret är blött. Investera i en bra borste – fråga gärna din frisör om vilken borste som skulle vara bäst på just ditt hår.

SKÖLJ NOGA!
Badar du mycket i klorerade poler kan eller i salta havsvatten är det viktigt att skölja ur håret efter varje bad för att slippa uttorkning och missfärgning. Ett knep är också att blöta håret innan du hoppar i poolen, då suger inte håret åt sig lika mycket klor.

SNODDA RÄTT!
Skippa gummisnodden. Välj tygklädda snoddar och mjuka klämmor och variera platsen för tofsen så du inte har den på s7SECONDS-dry-Shampooamma plats varje dag eftersom det sliter.

TVÄTTA INTE FÖR OFTA
Tre gånger i veckan räcker det att tvätta håret, särskilt om du har ett långt och blonderat hår. Har du en tendens att få fet hårbotten kan du i stället fräscha upp den med ett torrschampoo och låta längderna vara. Produkttips: Unite, 7 Seconds Dry, 295 kr/177 ml

VÄLJ RÄTT!
Ett riktigt bra schampo och balsam är viktig, men framförallt måste det vara anpassat till just DIN hårtyp. Undvik schampo med tensider, det sliter på håret.

GÖR RÄTT
Du ska aldrig aldrig aldrig schamponera längderna, bara hårbotten, och balsam ska bara bara bara läggas på längderna, inte i hårbotten. OM du inte är extremt torr i hårbotten – då kan du faktiskt testa att ha lite inpackning där en stund.

VÄNTA MED FRISÖRBESÖKET
Välj en glanstoning framför färg och blekning under sommaren. Solen bleker och färgat mörkt hår blir dassigt. Det du däremot ska göra är att klippa dig innan semestern för att undvika slitna toppar.

Tecken på att håret fått för mycket sol:
Hårfärgen har bleknat och ser urtvättad ut
Håret är torrt och sprött
Hårtopparna är kluvna
Håret ser ofta frissigt ut
Håret börjar tunnas ur och är svagare

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB