Startsida / Inlägg

Kosmetikpolisen Paula Begouns 10 varningar

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Paula Begoun har skrivit ett flertal storsäljarnde böcker om hudvård och har superkoll på vad som är bra och dåligt
Paula Begoun har skrivit ett flertal storsäljarnde böcker om hudvård och har superkoll på vad som är bra och dåligt

Den amerikanska hudvårdsgurun och kosmetikpolisen Paula Begoun har tusentals tester av hudvårdsmärken bakom sig. Om de olika märkena som testat kan du läsa på hennes amerikanska sajt Beautypedia. Nu kan även svenska konsumenter beställa Paulas egen hudvård via hennes europeiska hemsida paulaschoice.se.

Paulas egensnickrade hudvård lanserades i liten skala 1995. Nu består hennes produktlinjer av flera olika produktkategorier anpassade efter olika hudtyper och hudtillstånd som akne, rosacea, eksem, känslig och rödblossig hy. Paula är en frisk fläkt i skönhetsbranschen och hon säger vad hon tycker och tänker. DVS. Allt ät intr fluff!

Paulas Begouns 10 varningar som kan sabba vår hud

1.Exfoliera med syror inte med en skrubb

Använd antingen produkter med BHA-syror (beta hydroxy acid/salicylic acid) eller AHA-syror (alpha hydroxy acid, glycolic acid eller lactic acid) att exfoliera huden med. Undvik aggressiva pejlingar med korn och dylikt som kan rispa huden. Har du desssutom acne kan det vara förödande för huden om bakterierna skulle börja skrubbas runt. AHA- och BHA-syror rengör huden skonsamt, stimulerar till kollagenbildning och får torr hud att helas.

2. Ät inte mat med salt och socker

Ett flertal studier visar att mat med mycket antioxidanter kan hjälpa hudens kondition. Mörka bär, lax, avokado och grönt te är bara några födoämnen som det finns studier kring när det gäller hudens hälsa. Undvik sockrad och saltad mat. För mycket socker kan leda till karamellisering (collagen deterioration) av kollagenet i huden. Glykoschocken leder till att elasticiteten i huden hämmas och du blir skrynklig i förtid. Salt göt dig uppsvälld och ger dig ett trött intryck.

3. Slarva inte med solkräm

Studier visar att endast 10 procent använder solskydd dagligen. Detta trots att vi nu vet att solskydd är det bästa sättet vi har för att stoppa åldrandet av huden. Ingen hudvård i världen kan hjälpa dig om du slarvar med solskyddet. Så använd ett bredspektrumskydd. 365 dagar om året.

Slarva inte mes solkräm om du vill åldras med grace.
Slarva inte mes solkräm om du vill åldras med grace.

4. Slarva inte med rengöringen

Låt aldrig make-upen sitta kvar över natten. Det är förödande för huden. Porerna täpps till, irritation kan bli följden och du ser pluffsig ut i huden. Starta med en mild rengöringskräm och avsluta med med en mild makeupremover.

5. Förlita dig inte på att en enda produkt räcker för bra hudvård.

Det finns inga mirakelkrämer som fixar allt. Du behöver en hel racka specialprodukter för att huden ska bli optimal. Som exempelvis; Toner/ansiktsvatten med antioxidanter

Mild rengöring

Serum, gel eller kräm som återfuktar huden

AHA- och BHA exfolierare

Behandlande produkt som ger resultat på ojämnheter, pigmentfläckar och pormaskar.

6. Kläm inte på huden

Håller du på mycket att trycka, klämma och dra i huden så kan den tappa sin elasticitet. Var speciellt uppmärksam när du tar bort mascaran så att du inte förstör den tunna huden kring ögonen.

7. Vänd inte ryggen till nya innovativa produkter

Det pågår mycket forskning kring hudvård och det kommer fler och fler produkter som ger många fördelar i en enda tup. Som foundations tillexempel som kan vara både vårdande, reprerande och skyddande för huden. Häng med i hudvårdsrevolutionen.

8. Blunda inte för antioxidanter.

Antioxidanter är kanske det som är allra viktigast för vår huds hälsa lika väl som hela din kropps hälsa. Antioxidanterna syddar huden från att brytas ner och stäker den så att den blir motståndskraftig. Antioxidanter hjälper också huden att hålla en sund kollagenproduktion.

9. Tro inte att du får en bra hud om du aldrig går till en hudterapeut eller klinik.

Mycket kan du göra hemma, men det finns inga allenarådande hemmafixare som är så effektiva som behandlingar hos proffs. Det är de som är utbildade i hudhälsa och kan rekkomendera hur just du kan optimera din hudhälsa. PÅ sikt kan du spara mycket pengar genom att gå iväg och få tips om rätt skräddarsydd hudvård just för dig.

10. Se upp för dåliga vanor.

Underskatta inte vad din livsstil betyder för din huds hälsa. Röker du, solar för mycket, äter fel och behandlar huden med fel hudvård? Ja, då kommer detta att synas i din hud på sikt. Det kommer en payback day, var så säker!

Källa: beautythruthserum.com.

Earthsource är Paula Begouins "gröna linje"
Earth Sourced är Paula Begouins ”gröna linje” för känslig och barns hud.

 

Hon har även en lite ekologisk serie som hon kallar för ”earth sourced” som är till 98% ekologisk. Paula Begoun är också aktiv i kampen mot djurtestad kosmetika som hon anser är förlegad. Där hon jobbar med organisationen leapingbunny.org.

 

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård ekologisk parfym Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB